Financieel en Juridisch

Gemeentelijke subsidies voor wie duurzaam bouwt

Duurzaamheid en energiebesparing zijn niet alleen hot topics in de bouw- en verbouwsector, de maatregelen ten gunste van duurzaam bouwen of verbouwen worden ook nog eens beloond. Heel wat gemeentes hebben begrepen dat duurzaamheid een investering waard is en kennen gemeentelijke subsidies toe aan bewuste bouwconsumenten.

Gemeentelijke subsidie voor regenwaterput

Spaarzaam omspringen met drinkwater is makkelijker gezegd dan gedaan. De kraan opendraaien om snel even de planten te besproeien is nu eenmaal makkelijker dan water uit de regenwaterput te scheppen en met de gieter je ronde te doen. Toch is het net dat laatste wat het gemeentebestuur van het West-Vlaamse Dentergem wil stimuleren.

“Om je toilet door te spoelen, de auto te poetsen of de tuin te besproeien, heb je geen drinkwater nodig”, vindt schepen van Leefmilieu Rita Delmotte (Eendracht). Daarom kent de gemeente Dentergem een premie toe aan de burgers die een regenwaterput installeren. Die bedraagt 0,05 euro per liter en kan oplopen tot maximaal 250 euro.

Duurzaam isoleren? Vraag gemeentelijke subsidie aan

We moeten met zijn allen harder streven naar een vermindering van onze CO2-uitstoot, klinkt het bij de overheid. Maar hoe doe je dat in de praktijk? Duurzaam isoleren is al een uitstekend begin. Een huis dat goed geïsoleerd is, doet je CO2-uitstoot aanzienlijk dalen en is dus minder belastend voor het milieu. Isoleer je je huis met natuurlijke materialen, dan krijg je er nog een gezond binnenklimaat bovenop ook. Klinkt aantrekkelijk? Dat is het ook, al hangt er wel een prijskaartje aan vast.

Daarom kent het Vlaams-Brabantse Dilbeek een gemeenstelijke subsidie toe voor dak-, muur-, zoldervloer-, en spouwmuurisolatie. Er werd in 2014 namelijk een convenant ondertekend door het gemeentebestuur, waarin vastgelegd werd dat er tegen 2020 gestreefd wordt naar 20 procent minder CO2-uitstoot, 20 procent gebruik van hernieuwbare energie en 20 procent meer energie-efficiëntie. Een ambitieus streven, maar wel één met de blik op een duurzame toekomst.

 

14/02/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Woning inrichten in manoir-stijl met bijpassende deurkrukken
Volgende artikel
Quote in de schijnwerpers met de Lighthink Box