Financieel en Juridisch

Dossier: vijf manieren om betaalbaar te bouwen (ook voor dummies)

Een nieuwbouwwoning, het is de droom van vele Belgen. Maar bij velen blijft het helaas ook bij een droom. Reden? Een gebrek aan budget. Nochtans is het perfect mogelijk om ook met een eerder bescheiden bedrag een mooie woning uit de grond te stampen. Met deze vijf slimme tips wordt betaalbaar bouwen alvast een stuk realistischer!

1. Vergelijk en wees kritisch

Betaalbaar bouwen begint in de eerste plaats met vergelijken. De wet van vraag en aanbod speelt kandidaat-bouwers altijd in de kaart. Wie de moeite neemt om prijzen te vergelijken en offertes aan te vragen, komt als winnaar uit de bus. Of het nu om aannemers gaat of leveranciers, vraag bij minstens drie bedrijven een prijsofferte. Vergelijk vervolgens hun prijzen én hun kwaliteit. Want betaalbaar bouwen staat synoniem met een juiste prijs-kwaliteitverhouding. Geef dan ook de voorkeur aan vakmannen. Het bespaart je heel wat ellende achteraf!

Opgelet: als je uiteindelijk beslist hebt met welke partners je in zee gaat, is het onderhandelingswerk nog niet afgelopen. Het komt erop aan om kritische vragen te stellen tijdens de volledige duur van de werken. Stel jezelf constant de vraag of bepaalde keuzes niet goedkoper kunnen en pols bij de aannemer, architect of leverancier naar mogelijke alternatieven. En last but not least: maak goeie afspraken over de timing!

2. Do it yourself

Voor bepaalde aspecten van je woonproject ben je sowieso aangewezen op experts of gespecialiseerde bouwondernemingen. Maar dat belet je niet om routineuze of minder technische opdrachten gewoon zélf uit te voeren. Denk maar aan de plaatsing van dakisolatie en -bekleding, breekwerk, verven, behangen en andere interieurafwerking, … Heb je twee linkerhanden? Dan kan je de vakmannen nog altijd assisteren. Vele handen maken licht werken en zorgen ervoor dat alles sneller afgewerkt is. En minder manuren, dat scheelt een slok op de borrel op de eindfactuur.

3. Premies, premies, premies

Aan de hand van allerlei premies willen de federale overheid en de gewesten ons motiveren duurzamer en energiebewuster te wonen. Niet alleen renovaties komen in aanmerking, ook nieuwbouwwoningen worden fors aangemoedigd. Een ‘nieuwbouwpremie’ moet weliswaar nog worden uitgevonden, maar je maakt wel aanspraak op volgende voordelen:

  • Premies van de netbeheerder voor energiezuinige nieuwbouwwoningen.
  • Federale belastingvermindering voor inbraak-en brandpreventie.
  • Vermindering op de onroerende voorheffing voor energiezuinige woningen.
  • Combipremie voor wie tegelijk investeert in muurisolatie en hoogrendementsglas.

En daar blijft het niet bij. Wil je zeker zijn dat je geen enkele premie misloopt? Surf dan zeker eens naar energiesparen.be en premiezoeker.be.

4. Betaalbaar bouwen, dat is… tweedehands bouwen

Vaak hoef je het minder ver te zoeken dan je denkt. Waar vind je kwalitatieve producten en materialen die een stuk minder kosten dan de marktprijs? Juist, op tweedehandssites! De populariteit van tweedehandssites zoals 2dehands.be is de jongste jaren geëxplodeerd. Van bouwmaterialen tot professioneel gereedschap, je vindt het er allemaal tegen een spotprijs. Heb je zelf dure dakpannen op overschot? Niets belet je om ze te koop te zetten op een zoekertjessite. Je recupereert er een flinke som mee die zeker van pas zal komen bij de aankoop van je droomtegels.

5. Denk out-of-the-box

Een laatste manier om betaalbaar bouwen in de praktijk om te zetten, is door je creativiteit te laten botvieren. Een grote besparing schuilt namelijk vaak in een klein hoekje. Hier alvast twee voorbeelden ter in inspiratie!

De Deense ontwerper Konrad Wójcik ging op zoek naar een woonconcept dat geen sporen achterlaat in zijn omgeving. Hij kwam uit bij een verrassend hippe boomwoning die vooral besparend is dankzij haar grote ecovriendelijkheid. De prachtige symbiose met de natuur krijg je er zomaar bij.

En wat gedacht van een draagbare woning? Het idee komt van de Amerikaans architect Kelly Davis. Je kan zijn simpele kant-en-klaar-woning zomaar bestellen en neerpoten waar jij wil. Gedaan met dure aannemers en bouwondernemingen! Het plaatje oogt ook bijzonder mooi. Oordeel vooral zelf…

Meer info over dit knusse huisje vind je hier.

19/02/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
De energienormen in Vlaanderen: wat is EPB?
Volgende artikel
Ezeltje strek je, meubeltje plooi je! Slim meubeldesign