Financieel en Juridisch

De woonverzekering: verschillende soorten dekkingen

Een woning kan op allerlei manieren beschadigd geraken. Denk bijvoorbeeld aan een overstroming, een brand of een diefstal. De kosten als gevolg daarvan kunnen hoog oplopen. Een woonverzekering verzekert je tegen dergelijke schade, zodat je niet onverwacht voor een hoge kost komt te staan. Een woningverzekering dekt trouwens niet alleen je woning, vaak dekt ze ook de inboedel van je woning, en dekt ze ook jouw burgerlijke aansprakelijkheid. Een woonverzekering afsluiten voor je woning is dus zeker geen slecht idee!

Verschillende soorten dekkingen van je woonverzekering

Als je op zoek gaat naar een gepaste woonverzekering, dan zal je al gauw merken dat er verschillende soorten dekkingen bestaan. Je kan je woning als het ware ‘full omnium’ verzekeren, zodat je werkelijk tegen alle soorten schade aan je woning en aan je inboedel verzekerd bent. Bij een basis woonverzekering is alleen de materiële schade gedekt aan je woning.

De basis woonverzekering

Een basis woonverzekering dekt de materiële schade aan je woning, die veroorzaakt is door een natuurramp, door brand, door waterschade en door glasbreuk. Vaak gaat zo een basis woonverzekering echter al heel ver. Zo is ook de lichamelijke en materiële schade aan derden gedekt, bijvoorbeeld als een lek voor vochtproblemen bij je buren zorgt of als iemand zijn been breekt op jouw besneeuwde stoep. Daarnaast is veelal ook het studieverblijf van je kinderen verzekerd, alsook een gehuurde vakantiewoning of hotelkamer, een tent of een zaal die je voor een familiefeest huurt, … In veel gevallen kom je met een basis woonverzekering dus al toe.

Bijkomende verzekeringsopties

Wil je je woning nog extra laten verzekeren, dan kan je nog enkele bijkomende opties nemen op je basis woonverzekering. Een van de meest populaire opties is de optie diefstalverzekering. De basis woonverzekering dekt de schade als gevolg van een inbraak namelijk niet. Andere mogelijke opties zijn de optie tuin, de optie franchise (zodat je geen franchise moet betalen) en de optie rechtsbijstand (zodat je verzekeringsmaatschappij je belangen desnoods tot in de rechtbank verdedigt).

18/03/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Zelf een sterrenhemel maken
Volgende artikel
Design Vlaanderen voor Vlaamse designers