Financieel en Juridisch

De voordelen van verkoop op lijfrente

Zelfs als een lijfrente maar een luguber voordeel oplevert, namelijk dat voordeel haalt uit het overlijden van iemand anders, is deze formule interessant voor koper en verkoper. We gaan dieper in op de verkoop op lijfrente.

Wat is de verkoop op lijfrente?

Verkoop op lijfrente betekent dat een verkoper zijn pand verkoopt via een lijfrente, die eindigt bij zijn overlijden of na een bepaalde termijn.

Een verkoop op lijfrente is vergelijkbaar met een normale verkoop van een woning: de verkoper verkoopt zijn onroerend goed aan een koper die ervoor betaalt. De koper betaalt de prijs echter niet in een keer, maar in schijven, tot op de dag dat de verkoper overlijdt of tot een bepaalde termijn verstreken is. Het totale bedrag van voor het onroerend goed hangt af van hoe lang de verkoper uiteindelijk nog zal leven.

Verkopen op lijfrente: formule met vele voordelen

In België bestaan er twee types van verkoop op lijfrente: lijfrenten zonder prijsgave van het kapitaal en lijfrenten met prijsgave van het kapitaal.

  • Bij een lijfrente met prijsgave van het kapitaal, behoudt de verkoper het vruchtgebruik. Hij mag het pand blijven bewonen, er de huurinkomsten van ontvangen of de lijfrente innen. De verkoop heeft het enorme voordeel dat de verkoper, die vaak ouder is, voor de rest van zijn leven in het pand mag blijven wonen en op die manier van zijn investering in onroerend goed geniet. Het is dus een engagement waarmee de koper de verkoper helpt om van een beter dagelijks leven te genieten.
  • Bij een lijfrente zonder prijsgave van kapitaal, zal de verkoper niet langer in het pand wonen en de koper krijgt het volledige vruchtgebruik. De koper zal echter wel een hogere lijfrente ontvangen. Door dit verkoopbedrag is de verkoper zeker van een vast maandelijks netto inkomen dat hoger ligt dan de huurinkomsten voor het pand. Bovendien zal de verkoper geen huurders moeten zoeken en geen kosten moeten uitgeven voor onderhoud of herstellingen aan de woning. Kortom, dit is een ideale manier om van je pensioen te genieten!

 

25/12/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Zuinig met gas: 5 tips voor energie besparen
Volgende artikel
Bouwgrond kopen: tips van de expert