Actua

De prijs van zonnepanelen is niet overal gelijk. Over groenestroomcertificaten

De prijs van zonnepanelen is niet overal in België gelijk. Dat komt omdat de regionale steun verschilt naargelang de regio. Zo komt het dat in regio Antwerpen de meerkosten van zonnepanelen ongeveer 17 euro per jaar bedragen, terwijl West-Vlamingen hiervoor 85 euro neertellen.

Zonnepanelen niet overal even duur

De steun aan Vlaamse eigenaars van zonnepanelen wordt door netbeheerders Eandis en Infrax uitbetaald via groenestroomcertificaten. Deze bedragen verschillen echter enorm van regio tot regio. Terwijl inwoners van Antwerpen en andere gemeenten slechts 17 euro per jaar betalen voor de steun aan zonnepanelen, betalen inwoners van Vlaams-Brabant, Limburg en West-Vlaanderen 80 euro per jaar. De duurste gemeenten zijn Middelkerke, Torhout, Jabbeke en Vosselaar, daar betalen inwoners 85,47 euro. De reden hiervoor is het grote succes van zonnepanelen in deze regio’s.

Nu pleiten Eandis en Infrax ervoor om de kosten gelijk te verdelen over heel Vlaanderen. Eandis ziet het groter en wil een hervorming van de hele Vlaamse distributiesector, waardoor er geen verschillende tarieven meer zouden bestaan voor bewoners van Eandis- en Infraxgebieden.

De hervorming van de groenestroomcertificaten

De groenestroomcertificaten zijn sinds begin 2013 hervormd. Vroeger kreeg iemand die zonnepanelen installeerde één groenestroomcertificaat per 1.000 kilowattuur geproduceerde groene stroom. De netbeheerders zijn verplicht om deze certificaten op te kopen voor 450 euro gedurende twintig jaar. Deze bedragen werden ondertussen flink teruggeschroefd. Vanaf 2013 moet een gezin 4.348 kilowattuur groene stroom produceren om een certificaat te ontvangen. De waarde van een certificaat is 93 euro.

 Bron: Netto.be

06/05/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Trends en tips voor vloertegels voor 2013
Volgende artikel
Tuinonderhoud: groen gras tijdens heel de zomer