Financieel en Juridisch

De fiscale voordelen van een tweede woning

Wil je een tweede woning kopen? Een bungalow in de Ardennen of een appartementje aan de kust? Wil je nu zelf van jouw tweede woning genieten of ze als vakantiewoning verhuren, immobiliën blijven een ideale belegging! Bovendien kan je van heel wat fiscale voordelen genieten.

Investeren in een tweede woning

Een tweede woning kopen heeft heel wat voordelen. Naast het feit dat een tweede woonst makkelijk als vakantieoord kan dienen, is het een ideale belegging, want deze aankoop draagt bij tot jouw patrimonium. Denk wel grondig na over de aankoop tweede woning voor privédoeleinden of verhuur, want je zal enkele stappen moeten zetten waarbij professionele raad geen overbodige luxe is.

Het woonkrediet voor vakantiewoningen

Je denkt eraan een tweede woning te kopen. Hiervoor zal je waarschijnlijk een woonkrediet moeten opnemen. Er zijn verschillende formules op de markt, maar je zal als kredietnemer altijd een borg aan de kredietverstrekker moeten geven.

Is jouw tweede woning in België gelegen, dan zal het normaal gezien niet zo moeilijk zijn om een hypothecaire lening aan te gaan, want het feit dat jouw woning op Belgisch grondgebied ligt vermindert het risico voor de kredietverstrekker.

Als je geen andere lening hebt lopen, zal de kredietverstrekker in de meerderheid van de gevallen toestaan om een bedrag te lenen gelijk aan de totale aankoopprijs. Als je daarentegen nog steeds een lening aan het afbetalen bent, kan je van de mogelijkheid gebruik maken om het reeds terugbetaalde bedrag terug op te nemen en dit als nieuwe hypothecaire lening voor de aankoop tweede woning te gebruiken.

Het voordeel van deze formule om een lopend krediet opnieuw op te nemen is dat je zelf de duur en het soort krediet kan bepalen. Je hoeft niet meer langs de notaris te passeren en zo kan je ook de kosten van een nieuwe kredietakte vermijden. Bovendien kan je met dit bijkomende krediet ook van een belastingsvoordeel genieten, zo lang je de wettelijke voorwaarden respecteert.

De fiscale voordelen bij lening tweede woning

Wanneer je de aankoop van immobiliën met een hypothecaire lening financiert, kan je de kosten van jouw lening gedeeltelijk van jouw belastingen aftrekken. Kan dat ook bij een tweede woning?

Bij een tweede woning is er een ander fiscaal regime van toepassing dan bij het woonkrediet voor een enige eigen woning. Bij een enige eigen woning kan je van een woonbonus genieten: een fiscale korting die wordt toegekend ongeacht jouw inkomen. Voor een tweede woning kan de persoon die een hypotheek tweede woning aangaat genieten van een belastingsvoordeel, dit is afhankelijk van het inkomen.

Vanaf 1 januari 2007 zijn deze fiscale voordelen ook geldig voor een tweede woonst in het buitenland (Europese Unie) en niet enkel de woningen op Belgisch grondgebied.

05/03/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Batibouw 2012: Dovre vintage kachels
Volgende artikel
Batibouw 2012: Focus haardvuur zorgt voor vuurwerk!