Financieel en Juridisch

Coupleseurope: alles over huwelijksvermogenstelsels

Op de site Coupleseurope.eu – beschikbaar in 21 talen – komen de inwoners van de EU alles te weten over de huwelijksvermogenstelsels in hun land. De website bevat nuttige informatie over de verschillende huwelijksstelsels en verschillende samenlevingsvormen.

Koppels en partners in Europa

Volgens de cijfers van de Europese Commissie telt de EU op dit ogenblik 16 miljoen internationale koppels (partners afkomstig uit verschillende Europese landen). En een heel aantal daarvan bezitten goederen – zoals vastgoed of bankrekeningen – in verscheidene landen.

Internationale koppels krijgen te maken met juridische onzekerheid en bijkomende kosten wanneer ze hun vermogen moeten verdelen ingeval van een echtscheiding of overlijden. De regelgeving verschilt erg van land tot land en het is niet gemakkelijk om te weten te komen welke wetten er gelden en wat de juridische bevoegdheden zijn. En dat kan tot conflicten leiden.

Coupleseurope.eu: nuttige info voor internationale koppels

Coupleseurope is een initiatief van ‘Notaries of Europe’ met de steun van de Europese Commissie en heeft als doelstelling om de nodige juridische info te verstrekken voor internationale koppels. De site is erg gebruiksvriendelijk en je kan er snel en eenvoudig de informatie vinden waarnaar je op zoek bent. Enkele voorbeelden:

  • Wat zijn de gevolgen van een scheiding voor het huwelijksstelsel?
  • Moeten de echtgenoten een goedereninventaris opmaken?
  • Welke wet is van toepassing op de verdeling van de goederen van koppels?
  • Wie is verantwoordelijk voor de schulden die tijdens het huwelijk zijn opgebouwd?
  • Wat zijn de gevolgen van een overlijden op het huwelijksstelsel?

Om beter de veranderingen in de Europese en nationale wetgeving te kunnen volgen, wordt de inhoud van de site regelmatig geüpdatet. Een handig instrument, kortom!

17/01/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Vastgoedprijzen 2012: wat moeten we onthouden?
Volgende artikel
Design badkamer met 1001 Nachten look