Financieel en Juridisch

Beleggen in vastgoed

Is vastgoed vandaag een goede belegging? Inspirerend Wonen werpt een kritische blik op beleggen in vastgoed.

Belegging op lange termijn

Het verhuren van vastgoed heeft een jaarlijks rendement van 3 tot 6%, en daarmee is vastgoed kopen als belegging om te verhuren financieel interessant. Vastgoed biedt namelijk meer zekerheid dan beleggen op de beurs, die sinds 2000 relatief onstabiel is geweest. Als je op het juiste moment een pand aankoopt of verkoopt, kan je bovendien een mooie meerwaarde opstrijken. Je moet onroerend goed wel goed onderhouden, wil je de waarde ervan kunnen behouden.

Beleggen in vastgoed, kritische noot

Toch wil Netto.be enkele wijdverspreide ‘wijsheden’ met betrekking tot vastgoed nuanceren. Een samenvatting van hun argumenten:

1. Vastgoed beschermt tegen inflatie

Dit was vroeger zeker het geval, maar het vastgoedadviesbureau Stadim heeft vastgesteld dat er het voorbije decennium bijna geen verschil bestaat tussen de intrest- of terugbetalingslasten bij aankoop enerzijds en de huurkosten anderzijds.

2. Prijzen kunnen alleen stijgen

Dit is niet zo, sinds een paar jaar merken we geen stijging van de vastgoedprijzen. Het is dus belangrijk om op het juiste moment tot de aankoop over te gaan.

3. Prijzen zijn minder volatiel

In vergelijking met aandelen waarvan de koers elke minuut wijzigt, is vastgoed inderdaad veel standvastiger. 0p lange termijn (minstens tien jaar), kunnen we echter wel spreken van een relatieve volatiliteit. Als een vastgoedzeepbel barst, kunnen er prijsdalingen optreden. Bepaalde buurten kunnen ook toenemen of afnemen in waarde bij een opleving of achteruitgang van de woonzone.

4. Vastgoed geeft zekerheid

Een eigen woning biedt een mentaal gevoel van zekerheid, waarmee men zich kan wapenen tegen tegenslagen. Maar zorg er wel voor dat jouw lening betaalbaar is en dat je geen schulden hebt bij de bank.

Netto.be zet dus de puntjes op de i, maar over het algemeen genomen kenmerkt België zich door een stabiel vastgoedklimaat dat vaak gespaard blijft van crashes. Met lage rentes is het bovendien het goede moment om een hypothecaire lening aan te gaan.

17/05/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Column van Annelies: aannemer gezocht!
Volgende artikel
Leverancier in de kijker: Maman Theunis