Financieel en Juridisch

Belastingvermindering voor dakisolatie

Als gevolg van de nieuwe begrotingsmaatregelen zullen energiebesparende investeringen niet meer fiscaal aftrekbaar zijn vanaf 1 januari 2012, met uitzondering van dakisolatie, waarvan het belastingvoordeel wordt gereduceerd tot 30%. Ook de belastingvermindering voor lage energiewoningen wordt afgeschaft.

Alleen de belastingvermindering voor dakisolatie blijft

De belastingsvermindering van 40% voor energiebesparende investeringen wordt, met uitzondering van dakisolatie, geschrapt. Daardoor verdwijnt het fiscale voordeel voor de installatie van zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen, voor het onderhoud en de vervanging van een stookketel, voor de plaatsing van superisolerende beglazing, thermostatische kranen en kamerthermostaat met tijdschakeling, en voor een energieaudit. Voor investeringen die tot 31/12/2011 betaald worden, verandert niets. Alle maatregelen kunnen nog steeds genieten van een belastingvermindering van 40% van de investering. Doet u in 2012 nog energiebesparende investeringen, dan geven die alleen nog recht op de belastingvermindering van 40% op voorwaarde dat u vóór 28 november 2011 een contract heeft afgesloten. Enkel het voordeel voor dakisolatie blijft bestaan, maar wordt wel teruggeschroefd van 40% naar 30% voor overeenkomsten ondertekend na 27 november 2012 waarvan de betaling pas in 2012 zal gebeuren.

Belastingvermindering voor energiezuinige woningen verdwijnt

Ook de belastingvermindering voor acht energiebesparende maatregelen in energiezuinige woningen verdwijnt. Tot nog toe had u met een lage energiewoning, passiefwoning of nul energiewoning gedurende 10 jaar recht op een specifieke belastingvermindering. Voor woningen die al eerder de belastingvermindering genoten, verandert er niets. Woningen die niet voor 31 december 2011 als energiezuinige woning worden gecertificeerd, zullen geen belastingvermindering meer krijgen. Volgens de Bouwunie heeft Vlaams minister-president Kris Peeters laten weten dat er voor februari 2012 geen compensaties mogelijk zijn.

Ook met minder energiepremies, kan u nog steeds een woning kopen. Op de website van DVV vindt u meer informatie over woonkredieten.

22/12/2011

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Isolatiepremies en groenestroomcertificaten
Volgende artikel
Groene lening afgeschaft