Financieel en Juridisch

Alles wat je wil weten over de verzekering van zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen robuust zijn, maar dat betekent nog niet dat ze minder kwetsbaar zijn voor brand of diefstal. Met een zonnepanelen verzekering zie je jouw investering zeker niet in rook opgaan!

Zonnepanelen, het principe

Zonnepanelen of fotovoltaïsche panelen vangen zonnestralen op en zetten de warmte om in elektriciteit. Zelfs bij regenweer of op minder zonnige plaatsen blijven deze panelen efficiënt.

Door thuis zonnepanelen te installeren draag je bij tot een vermindering van de CO2 uitstoot en de productie van groene elektriciteit. Bovendien zal je op lange termijn geld besparen.

Zonnepanelen en de woonverzekering

Je hebt besloten om zonnepanelen op jouw dak te plaatsen uit ecologische of economische overwegingen (of beide). Wist je dat zonnepanelen gedekt kunnen worden door de woningverzekering?

De woonverzekering biedt een uitstekende bescherming. Ze beschermt eigenaars en huurders tegen de financiële gevolgen van schade toegebracht aan de woning en de inhoud ervan.

Als je reeds een woonverzekering hebt afgesloten, kan je best even nakijken in jouw verzekeringspolis of je ook verzekerd bent voor schade aan zonnepanelen. Is dit het geval, dan moet je jouw verzekeraar op de hoogte brengen van aanpassingen aan jouw woning die invloed hebben op de waarde van het pand, zoals de installatie van fotovoltaïsche panelen.

Als je eraan denkt om een nieuwe woonverzekering af te sluiten, zal de verzekeraar de waarde van het pand schatten. Sommige verzekeringsmaatschappijen vragen of je zonnepanelen hebt, anderen niet. In dit laatste geval worden zonnepanelen automatisch gedekt door jouw woningverzekering.

Daarnaast bestaan er ook specifieke polissen voor fotovoltaïsche panelen. Deze verzekering voorziet een financiële compensatie voor energieverlies bij een defect.

Verzekering van zonnepanelen

De verzekering voor zonnepanelen dekt over het algemeen diefstal en alle plotse en onvoorziene materiële schade, afgezien van enkele uitzonderingen die zijn opgenomen in het verzekeringscontract. Zo worden de panelen verzekerd tegen brand, kortsluiting, waterschade en schade toegebracht door de onervarenheid, nalatigheid of opzettelijke beschadiging van huispersoneel of derden.

Wil je te weten komen hoe je jouw zonnepanelen verzekert? Of ben je niet zeker of jouw fotovoltaïsche zonnepanelen reeds verzekerd zijn? Dan neem je best contact op met jouw verzekeringsmaatschappij. Jouw verzekeringsmakelaar zal jou al de nodige informatie verstrekken.

27/06/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Mobiele airco of vaste airco: pro’s en con’s
Volgende artikel
Lazy Football Chair – Het ideale meubel voor de voetbalfanaat!