Financieel en Juridisch

Wat bepaalt de prijs van mijn brandverzekering?

Veel eigenaars hechten niet genoeg belang aan de waarde waarvoor ze hun bezittingen verzekeren wanneer ze een brandverzekering afsluiten. Om zorgen rond de verzekeringspremie en de schadevergoeding te vermijden, is het belangrijk om de waarde jouw pand juist in te schatten.

Het nut van een brandverzekering

Jouw friteuse vat vuur, jouw kelder loopt onder na hevige regenval, je vergeet jouw kraan dicht te draaien en jouw badkamer loopt onder water, een windhoos rukt jouw zonnepanelen van het dak, je breekt jouw vitrokeramische kookplaat door er een pot op te laten vallen, een onweer veroorzaakt korsluiting in jouw woning… een ongeval is snel gebeurd en kost al gauw heel wat geld! Daarom is het belangrijk dat je een brandverzekering aangaat die een eerlijke schadevergoeding en bijstand bij ongevallen voorziet.

De waarde van jouw inboedel bepalen

Wanneer je een brandverzekering aangaat, is het van kapitaal belang om de verzekerde goederen (het gebouw en de inboedel) naar waarde te schatten. De juiste waarde bepalen is een cruciale stap, want hierop wordt de verzekeringspremie en de schadevergoeding bij ongevallen berekend.

De waarde van de gebouwen

Als je eigenaar bent van een gebouw, dan is het belangrijk dat jouw woning ten allen tijde wordt verzekerd in nieuwwaarde of vervangingswaarde. Als je huurder of bewoner bent, dan is het jouw verantwoordelijkheid als huurder om de werkelijke waarde van de woning (of het bewoonde deel ervan) te verzekeren. De werkelijke waarde stemt overeen met de nieuwwaarde min de slijtage.

Een pand overwaarderen (een hoger bedrag dan de vervangingswaarde opgeven) heeft geen enkele zin, want je zal een te hoge verzekeringspremie betalen, terwijl de schadevergoeding bij ongevallen beperkt zal worden.

Een pand onderwaarderen is nog gevaarlijker, want je riskeert maar een deel van de schadevergoeding te krijgen die nodig is om de werkelijke schade te herstellen. Dit is een gevolg van de zogenaamde ‘proportionele regel’ die bepaalt dat de schadevergoeding wordt beperkt rekening houdend met de verhouding tussen de werkelijk verzekerde waarde en de waarde die verzekerd had moeten worden. Om te vermijden dat je niet voldoende verzekerd bent, bieden de verzekeringsmaatschappijen hun klanten evaluatieformulieren aan waarmee ze de waarde van hun gebouwen kunnen inschatten. Als dit systeem correct wordt toegepast en de bedragen hieraan worden aangepast, zal de proportionele regel niet meer meespelen.

De waarde van de inhoud

Wat de inhoud betreft, de waarde van het meubilair en de apparatuur van jouw woning moet je zelf inschatten. De verzekeringsmaatschappijen stellen, net zoals voor de gebouwen, evaluatiesystemen ter beschikking om de waarde van de inboedel te kunnen bepalen.

Voor meer info over de waarde van jouw bezittingen die je wil verzekeren, neem je best contact op met jouw verzekeringsmaatschappij.

30/07/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Très chic. Exclusieve lifestyle beurs
Volgende artikel
Ongewoon wonen – de elegantie van een penthouse