Doe Het Zelf

Je zwembad zelf bouwen met paletten voor amper €120!

Nu de tropische temperaturen ons landje eindelijk bereikt hebben, gaan we massaal op zoek naar manieren om te verkoelen. Toen enkele weken geleden de zwembadcontainer in het nieuws verscheen, begon iedereen naarstig te zoeken naar manieren om snel en betaalbaar een eigen zwembad te bouwen. Soms hoef je het echter helemaal niet ver te zoeken…

Een zwembad aanleggen in de tuin? Piece of cake!

Vraag maar aan Torben Jung. Toen hij net als ons snakte naar afkoeling maar zag dat zijn rekening niet genoeg nulletjes voor de komma telde, ging hij op zoek naar een oplossing. Hij haalde de mosterd bij een Duits tv-programma waar ze als opdracht kregen een zwembad te bouwen voor €50. Torben besloot ook de uitdaging aan te gaan en ging aan de slag met 9 paletten, waterdichte zeilen en enkele spanriemen.

Eerst zocht hij een goed plekje uit in de tuin. Op het eerste zeil creëerde hij de vorm van het zwembad met de paletten. De paletten werden verbonden met een planken aan de bovenzijde. Om aan de druk van het water te weerstaan, bevestigde Torben ook nog spanriemen aan de buitenzijde van het zwembad.

Vervolgens werd de binnenzijde van het zwembad bekleed met oude, afgedankte kledij. Dit werd gedaan om te vermijden dat het water het zeil door de gaten van de paletten naar buiten zou drukken. Daarna wordt het waterdichte zeil geplaatst. Het is belangrijk dat het goed gecentreerd wordt en overal even ver over de rand hangt. Eens het zeil goed ligt, kan het aangespannen worden en met een nagel- of nietjespistool vastgemaakt worden aan de randen.

De buitenzijde van het zwembad kan je verder aankleden met riet, planken, … om het even wat! Tot slot kan je ook nog een zwembadpomp plaatsen om het water gezond te houden.

Wakosta?

Laten we er van uit gaan dat je de paletten ergens gratis op de kop kan tikken. Een goedkope zwembadpomp met filter kost je zo’n 40 euro.

Een waterdicht dekzeil van 8×12 meter kost ook ongeveer 40 euro. Dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je zwembad. Een zwembad met 9 paletten zou een doorsnede van ongeveer 3,5m hebben. Aangezien je er twee nodig hebt, komt het op een kleine 80 euro.

Voor 120 euro kan je dus al je eigen zwembad bouwen in de tuin! Véél goedkoper dan een volledig zwembad te laten ingraven en zelfs goedkoper dan sommige opbouwzwembaden.

Waar wacht je nog op?!

Foto’s: Torben Jung

23/07/2015

Vragen en opmerkingen

L
Linda

Hallo,

Een heel intressant artikel en ik zou het ook eens willen proberen.
Zou U mij kunnen zeggen waar je dat zeil hebt gekocht ?
Ik ben een alleenstaande vrouw en kan mij geen zwembad permiteren daarom lijkt mij dit dé oplossing voor mij.
Dank U om de moeilte te nemen om mij te antwoorden,ik zou dat zeer op prijs stellen.
Mvg linda

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Luxury Vinyl Tiles voor een duurzame vinylvloer
Volgende artikel
Je (eerste) woonkamer inrichten als een pro