Doe Het Zelf

Zoldervloer isoleren: hoe begin je eraan?

Stel: je hebt een ruime zolder die je uitsluitend als bergruimte wil gebruiken. Dan heeft het weinig zin om veel tijd en geld te spenderen aan dakisolatie. Het volstaat dan om enkel de zoldervloer te isoleren. Maar hoe begin je daar precies aan en waar moet je op letten?

Door je zoldervloer te isoleren bescherm je je woning tegen warmteverlies, wat zich uiteraard vertaalt in je energiefactuur. Zonder dakisolatie is de zolder zelf niet beschermd, maar als die enkel moet dienen als bergruimte, kan dat geen kwaad.

Alvorens je zoldervloer te isoleren …

Begin met te controleren of er al isolatiemateriaal tussen of op de draagstructuur zit. Als er geen luchtscherm onder de isolatie zit, dan moet de isolatie verwijderd worden. Ook als het materiaal in slechte staat is, doe je er goed aan om alles te verwijderen. Eventuele leidingen moeten verwijderd worden om later onder de isolatie te plaatsen.

Houten draagstructuur

Bij een houten draagstructuur moet je eerst de plafondafwerking van de onderliggende kamers verwijderen alvorens je de zoldervloer kunt isoleren. Wanneer dat gebeurd is, kun je halfharde of zachte isolatieplaten tussen het houtwerk plaatsen. Daarna niet je een folie vast tegen de onderzijde van de houten draagstructuur die als luchtscherm zal dienen. Eventuele overlappingen kleef je het best af met tape. Daarna is het tijd om de plafondafwerking van de onderliggende kamers opnieuw te plaatsen. Als je graag nieuwe spotjes in je plafond installeert, is het nu het moment!

Om te vermijden dat muizen en andere ongewenste zolderbezoekers aan het isolatiemateriaal gaan knagen scherm je het best af met een folie.

Massieve vloeren

Bestaat je zolder uit beton of een massieve vloer, dan kun je de zoldervloer isoleren door er een isolatiepakket op te plaatsen. Begin met een luchtscherm te leggen bovenop de vloer waarop je vervolgens het isolatiemateriaal plaatst. Dat heeft een dikte van ongeveer twintig centimeter. Je kunt ook harde kunststof isolatieplaten op de vloerstructuur timmeren of polyurethaanschuim bovenop de vloer spuiten. Plaats een goedkopere loopvloer bovenop het isolatiemateriaal zodat je zolder begaanbaar blijft.

Tot slot nog dit: als je verschillende isolatiematerialen combineert, leg dan steeds het meest dampdichte materiaal onderaan. Zorg voor een goede aansluiting van de zoldervloerisolatie met de muurisolatie en isoleer ook het zolderluik door er een laag isolatiemateriaal bovenop te bevestigen.

16/10/2013

Jouw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
DIY Halloween: Halloween-pompoen maken
Volgende artikel
Nieuwe vloerbedekking nodig? Al aan keramisch parket gedacht?