Doe Het Zelf

Weinig ruimte? Zo oogt je meubilair minder zwaar

meubilair minder zwaar maken

Een eikenhouten kast? Een massief bed? Je raakt ze aan de straatstenen niet kwijt, want niemand wil tegenwoordig nog zwaar meubilair. Elke eigentijdse interieurontwerper zweert bij licht en luchtig. Toch betekent dat niet dat je alle meubels die je gekregen of geërfd hebt meteen bij het grof huisvuil moet zetten. Met enkele eenvoudige ingrepen kun je je meubilair minder zwaar laten lijken. Dat is vooral handig in kleine ruimtes die je geen overladen indruk wil geven.

Negeer de voordelen niet

Laat ons eerlijk zijn: oude, grote meubels hebben ook hun voordelen. Zo biedt een grote kast simpelweg meer opbergruimte dan een kleine. Ook hebben zware, massieve meubels een betere constructie, waardoor ze tegen een stootje bestand zijn en makkelijker een verhuis overleven.

Probleem is wel dat zulk meubilair vaak nogal lomp oogt, niet hedendaags overkomt en de indruk geeft dat het veel te veel ruimte inneemt. Maar daar kun je met onze tips vrij makkelijk een mouw aan passen:

1.      Zet je meubilair hoger

Dressoirkasten die gewoon op de grond staan, komen altijd zwaarder over. Overweeg om er poten onder te monteren. Dat lijkt vreemd – uiteindelijk maak je de kast zo nóg groter – maar het zal een lichtere indruk geven. De kast zal als het ware lijken te zweven.

2.      Hang het aan de muur

Hetzelfde effect krijg je door je kast aan de muur te monteren. Verzeker je er wel van dat je muur het meubelstuk kan dragen.

3.      Stem de kleur af op je wanden

Ook met verf kun je spectaculaire effecten bereiken. Door een deel je van je meubelstuk in exact dezelfde kleur als de achterliggende muur te verven, laat je het meer opgaan in de achtergrond.

4.      Gebruik wit

Geen zin om dezelfde kleur te gebruiken? Dan is wit ook een optie. Witte verf zorg altijd voor een fris en licht gevoel. Door je meubelstuk helemaal wit te verven, benadruk je de vormen, maar geef je het tegelijk een heel eigentijdse look.

5.      Laat je meubilair glanzen

Nog een ‘verf-truc’: door glanzende kleuren te gebruiken, laat je je meubilair er ook lichter uitzien.

25/08/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Design flessenhouders voor ware wijnliefhebbers
Volgende artikel
De 10 meest efficiënte luchtzuiverende kamerplanten