Doe Het Zelf

Zelf vloer leggen: hoe doe je dat?

Tegels zijn nog altijd heel populair en zijn geschikt voor zowat alle gebruiksruimtes. Hun voornaamste troeven? Ze zijn onderhoudsvriendelijk en vochtbestendig. Een vloer leggen kan je bovendien zelf doen. Volg gewoon ons stappenplan!

Vloer leggen: voorbereiding

Een vlakke ondergrond is heel belangrijk wanneer je vloer gaat leggen. Als de chape niet volledig vlak is, kan je een egalisatieproduct gebruiken. Om te weten hoeveel tegels je precies moet bestellen, meet je de vloeroppervlakte. Voorzie altijd wat extra tegels zodat je zeker niet moet bijbestellen.
Vooraleer je begint aan het echte werk, is het ook nodig om een primer of hechtemulsie op de droge chape aan te brengen.

Tegels plaatsen

Leg eerst een rij tegels uit en controleer of je een tegel moet snijden om het geheel te doen passen. Voor het inkorten gebruik je een tegelsnijder (manueel of elektrisch). Op de vloeroppervlakte moet je daarna tegellijm aanbrengen met een lijmkam. Overal moet er dezelfde hoeveelheid lijm gesmeerd worden. Daarna is het tijd om de eerste rij vloer te leggen. Om dezelfde afstand tussen de tegels te verkrijgen, gebruik je tegelkruisjes. Met een rubberen hamer tik je de tegels tot ze op de juiste plaats liggen.

Vloer leggen: afwerking

De laatste fase van de klus ‘vloer leggen’ is het plaatsen van de plinten en voegen. Zodra de tegels geplaatst zijn en de lijm droog is, kan je de plinten plaatsen. Daarvoor gebruik je montagelijm. Daarna maak je het voegmiddel en giet je het uit over de tegelvloer. Met een vloertrekker verspreid je het over de vloer. Je gebruikt het beste een vochtige spons om overtollig voegsel te verwijderen. Tot slot moet je de vloer schoonmaken als de voegen volledig zijn uitgehard.

30/04/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Je droomhuis vinden via online immo zoekertjes
Volgende artikel
Meegroeiwoning: je woning groeit mee met je leefsituatie