Doe Het Zelf

Zelf plinten plaatsen

Een kamer zonder plinten is zoals een café zonder bier: er klopt iets niet in het volledige plaatje. Plinten plaatsen vormt dikwijls de laatste etappe binnen de afwerking, maar daarom is het niet minder belangrijk. Integendeel zelfs, plinten maken je woon- of slaapkamer af en geven het geheel een mooie extra toets. Plinten plaatsen is helemaal niet zo moeilijk. Hieronder vind je een stappenplan dat je kan volgen om de job tot een goed einde te brengen.

We raden aan om lijm te gebruiken om de plinten tegen de muur te bevestigen. Je kan ook met schroeven werken, maar dan zie je de schroefkoppen zitten wat het resultaat minder mooi maakt.

Wat heb je nodig?

Materiaal

  • Montagelijm
  • Plinten

Gereedschap

  • Meter
  • Potlood
  • Verstekzaag
  • Hamer
  • Lijmpistool

Al dit materiaal vind je bij jouw doe-het-zelfzaak.

Stap 1: Kamer opmeten

Om te beginnen is het belangrijk dat je de kamer precies opmeet zodat je genoeg plinten kan voorzien voor de hele ruimte.

Stap 2: Plinten op maat zagen

Voor binnen- en buitenhoeken zaag je de plinten telkens onder een hoek van 45 graden met een verstekzaag. Je kan de plinten ook gewoon recht doorzagen en de hoeken met kapjes in een bijpassende kleur verbinden. Maar dat is esthetisch minder geslaagd. Let erop om het verstek eerst te zagen voordat je de plint inkort. Zo kan je een verkeerd verstek nadien nog corrigeren.

Stap 3: Lijmen en bevestigen

Breng op de plinten voldoende dotten montagelijm aan. Plaats de plint tegen de muur en trek hem weer los. Er bestaan ook montagelijmen die onmiddellijk vast zitten en dus niet meer gebruik maken van de vast-los-vast-methode. Laat vijf minuten rusten.

Plaats de plint daarna weer tegen de muur en klop hem goed aan. Gebruik voor het aankloppen van de plinten een houten lat zodat je de plinten niet beschadigt.

  

We wensen je alvast veel succes bij het plaatsen van je plinten. Heb je verder nog vragen? Neem dan contact op met jouw Hubo doe-het-zelfzaak. Hubo staat altijd klaar voor tips en advies.

29/08/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Fruit plukken in Brussel!
Volgende artikel
Een kijkwoning die evolueert met de tijd