Doe Het Zelf

Zelf je muur schilderen in 4 stappen: zo doe je het

Is je interieur toe aan een (nieuw) laagje verf en wil je dat klusje zelf wel eens proberen klaren? Doe dat dan met behulp van dit vierstappenplan voor een naadloos resultaat! Je muur schilderen ging nog nooit zo vlot!

Stap 1: Bereid de muur tot in de puntjes voor

De allerbelangrijkste stap wanneer je een muur gaat schilderen die sommigen wel eens durven vergeten? De voorbereiding! Je muur moet helemaal droog, egaal en ontstoft zijn. Anders zal je verf niet goed hechten, waardoor die snel afbladdert en vlekken zal vertonen. En jij wilt uiteraard niet dat al jouw harde werk voor niets zou zijn geweest!

man rolt witte primer op propere muur
Zorg voor een volledig propere, egale muur: weg met barstjes en stof!

Maar hoe zorg je dan precies voor een propere muur? Je gaat als volgt te werk:

 1. Schuur de muur op en veeg het stof weg.
 2. Vul barstjes op met plamuursel.
 3. Barsten in de hoeken? Die moet je opkitten.
 4. Schuur en ontstof de muur opnieuw. Gebruik een fixeermiddel om ervoor te zorgen dat er geen enkel stofdeeltje meer zal loskomen.

Tip: heb je toch net iets te veel kleine barstjes en scheurtjes in je muur? Plak dan eerst een laag vliesbehang: zo krijg jij een egaal oppervlak waarover je gemakkelijk schildert!

blauwe verflaag wordt over eerste blauwe verflaag geschilderd
Opgelet: het is heel belangrijk dat je elke laag in één sessie afwerkt. Anders heb je het risico op kleurverschillen.

Stap 2: Zorg voor de ideale omstandigheden om je muur te schilderen

Niet alleen de muur, ook de rest van de kamer moet helemaal voorbereid worden. Vergeet je een van de volgende zaken? Dan zul je alleen maar meer werk hebben of zelfs helemaal opnieuw moeten beginnen!

 • Plak alle delen die niet geschilderd moeten worden, af. Ook de vloer moet je afdekken. Anders krijg je verfspatten op delen en meubels die niet geverfd mogen worden.
 • Schilder alleen bij een temperatuur tussen 10°C en 20°C. Waarom? Is het te warm, droogt de verf te snel en zal die zich niet goed hechten. Is het te koud, droogt de verf dan weer veel te traag of zelfs helemaal niet.
 • Zorg voor een goede luchtvochtigheid. Krijg je een droge keel tijdens het schilderen? Dan is de lucht te droog! Zet enkele emmers warm water in de kamer om dat op te lossen. Voor een te vochtige ruimte zet je dan weer de verwarming op.
 • Verwijder de afdekplaten van stopcontacten en schakelaars. Vergeet zeker niet om de elektriciteit af te zetten!
muur schilderen, beginnen naast stopcontacten, roller verf tweede laag
Begin met de randen: in de hoeken, rond stopcontacten en aan de plinten.

Stap 3: Werk in de juiste volgorde

En dan kan het eindelijk beginnen: de eigenlijke muur schilderen! Zorg eerst voor een primerlaag en dan nog twee à drie lagen verf. Volg je de stappen hieronder, krijg jij zonder twijfel een streeploos eindresultaat!

 1. Begin met de primer. Die zorgt ervoor dat je verf goed zal hechten. Laat volledig drogen.
 2. Roer met een roerstokje goed door de verfpot. Zo krijg je zeker geen kleurverschillen.
 3. Schilder eerst alle hoeken en randen met een borstel. Daarmee ga je heel precies te werk, waardoor je minder kans hebt op vlekken.
 4. De rest van de muur vul je op met een roller. Dop eerst de roller in de verf en rol hem een paar keer over het rooster om de verf gelijk te verdelen.
 5. Schilder enkele verticale strepen op de muur. Ga er vervolgens horizontaal over om de verf egaal te verdelen.
 6. Tijd voor de laatste stroken van de laag? Rol de roller dan lichtjes van onder naar boven voor een egaal eindresultaat zonder strepen.
 7. Herhaal stap 3 t.e.m. 6 nog een of twee keer. Zorg er zeker voor dat elke laag steeds volledig droog is alvorens je met de volgende laag begint.
muur schilderen in vlakken van 1 vierkante meter
Tip: werk steeds in vlakken van één vierkante meter. Zo krijg je het beste eindresultaat.

Stap 4: Muur schilderen = vergeet de nazorg niet!

Tot slot verwijder je natuurlijk de afplaktape. Doe dat wanneer de verf nog niet volledig droog is, anders heb je het risico om hem mee van de muur te trekken. Is het buiten niet al te vochtig? Zet dan zeker je raam even open. Zo zal de verf sneller drogen.

Is het toch niet helemaal gelukt om het zelf te doen of zie je toch op tegen het hele werk? Schakel dan een professionele vakman in, die heeft de klus zo geklaard! Via gratis bouwplatform Offrea ontvang jij van verschillende schilders een offerte. Vergelijken was nog nooit zo gemakkelijk!

24/04/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een hanglamp kiezen? Hierop moet je letten!
Volgende artikel
Je favoriete foto’s ophangen: vijf originele tips & tricks