Doe Het Zelf

Zelf een wandlamp plaatsen

Wandlampen zijn tegenwoordig niet weg te denken uit je interieur. Ze zorgen voor een gezellige sfeer en ook de designs zijn meer dan de moeite waard. Omdat ze indirect licht verspreiden, zijn ze ideaal om in bijvoorbeeld een leeshoek te gebruiken.

Juiste positie aftekenen

Bepaal om te beginnen waar je de wandlampen wilt plaatsen. Doe desnoods een simulatie en laat iemand de lamp op de juiste plaats tegen de muur plaatsen zodat je ziet wat het effect is. Plaats ze niet te laag maar ook niet te hoog. Zodra je hebt beslist waar je de wandlamp zal hangen, teken je de positie af op de muur.

Juiste verbinding tussen wandlamp en stopcontact

Voor de elektrische aansluiting is er een nieuwe inbouwdoos nodig. Tussen het dichtstbijzijnde stopcontact en de inbouwdoos van de wandlamp moet je een verbinding maken. Tussen beide punten moet een sleuf in de muur komen met een leiding in kunststof. Om de leiding te verankeren, gebruik je beugels. Daarna breng je snelgips aan om de inbouwdoos vast te zetten.

Leiding in kunststof

Om de wandlamp te kunnen bedienen, is er uiteraard een nieuwe schakelaar nodig, bij voorkeur zo dicht mogelijk bij een bestaand stopcontact. Om de draden van de schakelaar met de wandlamp te verbinden, moet je ze met een trekveer door de leiding trekken. Aan het uiteinde van de elektrische draden moet je 5 cm strippen (met een striptang) en de draden (het koper) in elkaar vlechten.

Wandlamp aansluiten

Tot slot bevestig je de wandlamp tegen de muur. Vooraleer je dat doet, moet je de draden op de juiste manier met de lamp verbinden (raadpleeg de instructies op de verpakking). Schakel de stroom aan om te kijken of de lamp brandt en de schakelaar werkt.

03/05/2013

Jouw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
Je huis verkopen: hoe verhoog ik de waarde van mijn huis?
Volgende artikel
Dépolluer les océans avec une ile en plastique recyclé?