Doe Het Zelf

Zelf een vensterbank plaatsen

Vensterbanken zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en afwerkingen. Je vindt er dus vast en zeker een naar je smaak. Bovendien is een vensterbank plaatsen helemaal niet moeilijk. Hieronder leggen we je uit welke stappen je moet volgen.

Wat heb je nodig?

Materiaal
Materiaal nieuwe vensterbank (paneel)
Schuurpapier (fijne korrel)
Acrylaatkit
Montagekit
Kantfineer
Plakband
Profielmal
Lijmkam

Gereedschap
Stanleymes
Hamer
Plamuurmes
Winkelhaak
Decoupeerzaag
Houtzaag
Strijkijzer
Kantfineermes

Al dit materiaal vind je bij jouw doe-het-zelfzaak.

Stap 1: De oude vensterbank verwijderen

Om te beginnen, moet je de oude vensterbank verwijderen. Eerst verwijder je de kitranden met behulp van een stanleymes. Daarna tik je de vensterbank met een hamer zodat ze loskomt en je ze kan wegnemen. Ten slotte steek je de kitresten weg met een plamuurmes.

Stap 2: Vensterbank meten en op maat zagen

Zodra je de lengte en breedte van de vensterbank hebt gemeten, teken je de afmetingen af op het materiaal waaruit de nieuwe vensterbank wordt gezaagd. Daarvoor gebruik je een winkelhaak. Vooraleer je begint te zagen, kleef je best een strook plakband over de afgetekende zaaglijn. Zo voorkom je dat de kunststof toplaag niet afbrokkelt. Voor het aftekenen van het profiel van het raamkozijn heb je een profielmal nodig. De vorm van het kozijn zaag je met een decoupeerzaag uit het paneel.

Stap 3: Fineerrand bijsnijden en montagekit aanbrengen

Aan de uiteinden van de nieuwe vensterbank voorzie je om esthetische redenen best een strook kantfineer. Dit soort materiaal is voorzien van een lijmlaag die zacht wordt als je er met een strijkijzer overgaat. Zodra de kantfineer is bevestigd, snij je de rand af met een speciaal kantfineermes en schuur je de rand af met fijn schuurpapier. Daarna breng je met een kitspuit de montagekit aan op de ondergrond. Smeer de lijm uit met een lijmkam.

Stap 4: Vensterbank plaatsen

Ten slotte plaats je de vensterbank in de juiste positie en duw je hem stevig aan. De naden tussen de vensterbank en het raamkozijn vul je op met acrylaatkit. Laat alles minstens een dag drogen vooraleer je de vensterbank in gebruik neemt.

08/11/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
WC hoogte aanpassen met een wc verhoger
Volgende artikel
Hout en Groen Wonen 2012 | Beurs voor ecologisch bouwen