Doe Het Zelf

Zelf een tuinhuisje bouwen

Voor velen vormt het tuinhuisje een onmisbaar verlengstuk van de tuin. Het is de ideale opslagruimte voor gereedschap en voor het buitenspeelgoed van de kinderen. Heb je nog geen tuinhuis staan? Dan kun je dit gerust zelf zetten. Je kan daarbij kiezen voor een bouwpakket van een doe-het-zelver, of je kan het tuinhuisje volledig zelf zetten.

Een zelfbouwpakket van een doe-het-zelver

Heel wat doe-het-zelf zaken hebben zelfbouwpakketten voor een tuinhuis. Deze pakketten zijn meestal eenvoudig op te bouwen, zonder dat je daarvoor heel handig moet zijn. Het nadeel van deze pakketten is dat je gebonden bent aan de afmetingen van het pakket. Vergeet ook niet dat je ook deze pakketten op een fundering moet bouwen. Ideaal daarvoor is een laag chape.

Het tuinhuis zelf zetten

Ben je een handige harry, en wil je een tuinhuisje op maat? Dan kan je je tuinhuisje natuurlijk ook volledig zelf bouwen. Vaak komt dit bovendien goedkoper uit. Denk voor je eraan begint goed na wat de functie van je tuinhuisje moet worden. Is het louter een stockageruimte, dan heb je geen isolatie nodig en dan volstaat eenvoudige elektriciteit voor de verlichting. Wil je er echter een echte werkruimte van maken, waar je ook in de winter in kan werken? Dan moet je het misschien wel isoleren. Als je een idee hebt van waar je naartoe wil, teken dan eerst een plan uit (of laat het uittekenen).

Heb je een plan op papier? Dan kan je aan de slag! Begin met de fundering. Hou bij het leggen van je fundering ook rekening met eventuele bedrading voor je elektriciteit en/of verwarming. Als de fundering er ligt, kan je de muren gaan bouwen. Je kan dit op verschillende manieren aanpakken. Een veel gebruikte manier is om eerst een houten raamwerk te voorzien, en daar houten planken tegen te plaatsen. Zorg er wel voor dat de houten planken bewerkt zijn met een vochtwerend middel.

Staan de muren er? Dan moet er nog een dak op! Ook hier zijn er tal van mogelijkheden. Je kan voor echte dakpannen gaan, maar die wegen wel meer, en daar moet je rekening mee houden bij de keuze van je steunbalken. Iets eenvoudiger zijn roofing leien, die wegen minder en zijn eenvoudig aan te brengen.

20/03/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Woningen Blavier: testimonial van een tevreden koppel
Volgende artikel
Een minimalistische woonkamer voor meer rust