Doe Het Zelf

Zelf een trapleuning maken

Een trapleuning hoort bij een trap zoals Laurel bij Hardy hoort. Dankzij een balustrade verkrijg je bescherming aan de rand van een trap, terras of balkon. Een trapleuning maken en installeren kan je zelf doen, ook al is het geen eenvoudige klus. Ontdek hier hoe je het aanpakt!

Trapleuning uit hout

Een trapleuning wordt regelmatig gebruikt en moet veel gewicht kunnen dragen. Daarom is het belangrijk dat ze degelijk is en uit stevig materiaal bestaat. In sommige gevallen is een trapleuning louter decoratief en fungeert ze als blikvanger in je woning. In dat geval kan je een zachter materiaal gebruiken. Hout (voor de spijlen en de leuning) wordt nog altijd veel gebruikt, vooral in woningen met een landelijke of rustieke uitstraling.

Spijlen en leuningen op maat zagen en bewerken

De spijlen en de leuning zelf zijn in verschillende ontwerpen verkrijgbaar. Bepaal dus vooraf welk model je verkiest en maak zelf een ontwerp. Je kan het hout ook zelf bewerken (een delicate klus) en de balustrade de gewenste look meegeven.
Vooraleer je begint, moet je de afmetingen precies noteren zodat je de spijlen op maat kan laten zagen (dat kan je uiteraard ook zelf doen). Begin met één spijl en zorg ervoor dat het resultaat volledig aan je wensen beantwoordt. Daarna ga je verder met de rest. Voor de leuningen doorloop je hetzelfde traject.

Trapleuning installeren

Teken de boorgaten op de steunbalk van de leuning af. Om de boorgaten op dezelfde plaats op de bovenleuning af te tekenen, leg je de steunbalk erop. De boorgaten in de steunbalk moet je met een beitel uithollen zodat de spijlen er perfect in passen.
De spijlen schroef je aan de onderkant vast aan de steunbalk die je daarna in de vloer vastschroeft (minstens 10 cm met zelfborende schroeven). Vervolgens maak je boorgaten op de afgetekende plaatsen in de bovenleuning. Aan de bovenkant van de spijlen bevestig je met behulp van houtlijm deuvels waarop je de bovenleuning plaatst. Die maak je tot slot aan de steunbalk vast met een deuvelverbinding.

Wil je de trapleuning extra doen stralen? Werk ze dan af met vernis, verf of beits!

Ben je niet helemaal zeker of je zelf een goede trapleuning kunt installeren? Schakel dan zeker de deskundigheid van een trappenmaker in!

04/06/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Online je interieur inrichten
Volgende artikel
Goed idee! 6 slimme oplossingen voor in huis