Doe Het Zelf

Zelf een serre maken met een handig zelfbouwpakket

Heb je groene vingers? Dan is een serre plaatsen een absolute must. Je kan je er naar hartenlust in uitleven en het levert allerlei lekkers op zoals sla, radijsjes, uien en bieten. Bij je doe-het-zelfzaak kan je best een zelfbouwpakket kopen. Dankzij de gebruiksaanwijzing wordt de plaatsing als het ware kinderspel. Toch doe je er goed aan om niet zomaar te starten. Een goede voorbereiding is ook hier cruciaal om het maken van de serre tot een goed eind te brengen.

Vooraleer je begint, moet je in je tuin aanduiden waar je serre zal komen. Maak desnoods eerst een plannetje op een blad papier om de afmetingen precies te bepalen en een duidelijk overzicht te krijgen. In de meeste gevallen heeft een serre een rechthoekige vorm.

Verschillende soorten serres

1. Tunnelserre

Een tunnelserre met folie bestaat uit een stalen geraamte waarover een transparante plastic folie wordt gespannen. Het is een budgetvriendelijke oplossing. De serre weegt niet veel en kan dus gemakkelijk verplaatst worden. Tunnels zijn winddicht maar zijn minder goed bestand tegen vorst.

2. Glazen serre

De lichtdoorlaatbaarheid bij een glazen serre is optimaal. Bovendien is er geen risico op beschadiging van je groenten door afdruipend vocht dat gewoon langs de glazen wanden naar beneden komt. De beglazing houdt de warmte goed bij en het is een duurzame oplossing.

3. Glazen serre met schuine wanden

De grote pluspunten van een serre met schuine wanden is de stabiliteit en de verlaagde winddruk. Het licht en de warmte wordt beter opgevangen waardoor de prijs per vierkante meter relatief goedkoper is.

Wat heb je nodig?

Materiaal

  • Serre (opbouwpakket inclusief toebehoren)
  • Eventueel beton en/of bakstenen (afhankelijk van de fundering)

Gereedschap

  • Spade
  • Vouwmeter
  • Werkhandschoenen

Al dit materiaal vind je bij jouw doe-het-zelfzaak.

Hoe maak je zelf je serre?

Stap 1: Fundering aanleggen

Bij de meeste zelfbouwpakketten wordt een aluminium fundering geleverd. Daarmee plaats je de serre rechtstreeks op het grondoppervlak en is het gemakkelijk om de serre te verplaatsen. Je kan ook kiezen voor een fundering in de vorm van een gemetseld muurtje, een gegoten betonfundering of een fundering met betonplaten. Maar dat kost natuurlijk meer tijd en moeite dan een aluminium fundering.

 Stap 2: Serre plaatsen

Installeer de serre met de nok richting zuid-noord met de deur naar het zuiden. Zo maak je optimaal gebruik van de opkomende zon. Een bijkomende tip: zorg voor een goede beschutting tegen de wind door bijvoorbeeld een haag te plaatsen. Wind is namelijk de belangrijkste oorzaak van koudeverlies in de serre. Besteed de nodige aandacht aan een het dichten van de kieren en zorg er ook voor dat de serre zo luchtdicht mogelijk is. Dat doe je door af te kitten met silicone.

Het merendeel van de serres bestaat uit tuinbouwglas omdat het zowat 90 procent zonlicht doorlaat. En je kan het gemakkelijk reinigen en vervangen. Het is nog beter om veiligheidsglas te gebruiken. Dat is vijf keer zo sterk dan tuinbouwglas en bij breuk valt het niet meteen uiteen in honderden kleine stukjes. Het scoort beter op het gebied van veiligheid omdat er geen scherpe randjes zijn. Bovendien is er minder kans op breuk bij het transporteren en tijdens de montage. Tenslotte is gehard glas hagelbestendiger.

Stap 3: Serre onderhouden

Een duurzame serre is te allen tijde proper. Zo voorkom je infecties en blijven je groenten gezond. Een goed onderhouden serre gaat ook langer mee. Plan dus regelmatig een schoonmaakbeurt: was de ruiten, vervang beschadigde ramen en reinig de kweektafels.

We wensen je alvast veel succes bij het plaatsen van je serre. Heb je verder nog vragen? Neem dan contact op met jouw Hubo doe-het-zelfzaak. Hubo staat altijd klaar voor tips en advies.

30/08/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Ontdek het comfort en de voordelen van vloerverwarming
Volgende artikel
Fineerhout voor een warm contrast in het interieur