Doe Het Zelf

Zelf een binnendeur plaatsen

Een binnendeur plaatsen is precisiewerk en je moet heel nauwkeurig te werk gaan. Het is vooral belangrijk dat de deur perfect in de omlijsting past. Volg ons stappenplan om deze klus perfect af te werken.

Binnendeur opmeten en bijschaven

Eerst en vooral moet je de breedte en de hoogte van het kozijn meten. Van de breedte moet je een paar millimeter aftrekken om de deur te doen passen. Dikwijls moet je de zijkanten wat bijschaven. De lengte van de binnendeur maak je zo’n 5 mm korter dan het kozijn.

Scharnieren bevestigen

Daarna teken je de plaats van de scharnieren af en plaats je ze 10 tot 15 cm van de boven- en onderkant van de deur. Die afstand geeft de onderkant van de scharnieren aan. Met een beitel verwijder je hout op de plaats waar de scharnieren komen. Een scharnier is meestal 2 tot 4 mm dik. De openingen schuur je daarna lichtjes op. Leg de scharnieren in de voorziene openingen en boor de schroefgaten in het hout. Tot slot schroef je de scharnieren vast.

Binnendeur plaatsen en deurlatten bevestigen

Plaats de binnendeur in het kozijn. Met houten latjes onder de deur kan je ze op de juiste hoogte plaatsen. Daarna maak je de scharnieren vast aan de deuromlijsting. Zaag de deurlatten die op de omlijsting komen op maat en sla ze daarna met spijkers vast.
Om geheel af te werken, plaats je nog klink en een (eenvoudig) slot in de deur.

15/05/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Woonkamer inrichting: Contemporary design inrichting
Volgende artikel
DIY: Creatief met paletten