Doe Het Zelf

Wanneer kies je voor nat of droog pleisterwerk?

plâtrage sec

Er bestaan verschillende soorten pleister. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen droog en nat pleisterwerk? En wanneer gebruik je welk type pleister?

Wat zijn droge en natte pleister?

Natte pleister is een mengeling van cement en gips dat dient als afwerking voor je muur. Het aangekochte poeder moet je mengen met water tot je een smeuïge pasta bekomt. Met dit mengsel kun je je muren en plafonds pleisteren voor een mooie, vlakke afwerking.

Aan droge pleister komt helemaal geen water te pas. Droog pleisterwerk bestaat eigenlijk uit grote gipsplaten die je als geheel aan de muur bevestigt. Zo krijg je grote vlakke segmenten met kleine spleten tussen. Achteraf moet je nog even met natte pleister over de voegen gaan.

Waarvoor kan ik ze gebruiken?

Nat pleisterwerk

Nat pleisterwerk is moeilijker te gebruiken dan droge pleister. Natte pleister is uiteraard ideaal om kleine gaten, spleten of beschadigingen te egaliseren, en dat kun je gerust zelf doen. Voor grote pleisterwerken doe je maar beter een beroep op een ervaren stukadoor. Zelfs voor een vakman is het moeilijk om met nat pleisterwerk een hele wand te bepleisteren zonder golven of ongelijke droogpatronen.

Nat-pleisterwerk

De ingrediënten zijn heel wat goedkoper dan gipsplaten. Als je echter een vakman in dienst moet nemen, zullen de kosten gauw die van de gipsplaten overstijgen.

Dé troef van natte pleister is zijn stevigheid. Nat pleisterwerk is meer dan sterk genoeg als verankeringspunt wanneer je iets aan de muur wil bevestigen.

Droge pleister of gipsplaten

Gipsplaten zijn eenvoudig en snel te installeren. Na het installeren moet je enkel wachten tot de met natte gips gevulde voegen droog zijn. De droge pleisterplaten zijn bovendien eenvoudig te snijden zodat elke doe-het-zelver ermee aan de slag kan.

Met gipsplaten – meestal ‘gyproc’ genoemd naar een merk van gipsplaten – kun je grote afstanden overbruggen en op die manier oneffenheden voorkomen. Meer zelfs: je kunt ze zelfs als zelfstandige wand gebruiken.

Droog-pleisterwerk

Het grootste nadeel van droge pleister? Het is niet altijd even stevig. Als je voorwerpen aan de muur wil bevestigen, moet je speciale pluggen voorzien. Voor zware objecten zoals een wandtelevisie moet je zelfs extra versteviging voorzien.

 

 

05/03/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Kiezen voor de luxe van een hoofd- en zijdouche
Volgende artikel
De ultieme mancave inrichten: 5 must-haves