Doe Het Zelf

Vochtproblemen & vochtbestrijding: eerst de oorzaak dan de behandeling

Heb je last van vochtige muren of opstijgend vocht? Heel vervelend, maar het is een kwaal die je uit de wereld kan helpen. Vochtbestrijding is tegenwoordig heel efficiënt en voor elk soort probleem is er wel een oplossing.

Verschillende soorten vochtproblemen met verschillende oorzaken

Vochtproblemen aanpakken begint met het bij het stellen van de juiste diagnose. Het heeft geen zin om lukraak vocht te bestrijden zonder dat je de precieze oorzaak kent. Zodra je die hebt achterhaald, kies je de juiste behandeling om het vochtprobleem op te lossen.
Er zijn drie soorten vochtproblemen: opstijgend vocht, condensatie en lekken. De oorzaken zijn van verschillende aard: geen waterkerende laag, doorsijpeling via het dak, ontbreken van stootvoegen, overtollig bouwvocht en gebrekkige ventilatie zijn de voornaamste.

Vochtbestrijding: oplossingen

De juiste behandeling hangt af van het type vochtprobleem. Vochtbestrijding is dus een begrip dat vele ladingen dekt.

Opstijgend vocht behandelen

Wanneer je met opstijgend vocht krijgt te maken, zijn er twee mogelijke behandelingen: een vochtwerend middel injecteren of een waterkerende folie aanbrengen.

Vochtwerend middel

Dit is de meest gebruikte remedie om opstijgend vocht te lijf te gaan. Als je een vochtwerend middel injecteert, zal het vocht bij wijze van spreken blokkeren. De injecties worden om de 15 cm in de muur aangebracht tot op ongeveer driekwart van de muurdikte.

Waterkerende folie

Je kan ook een waterkerende folie aanbrengen die ervoor zorgt dat het vocht niet hoger in de muur kan doordringen. Voor nieuwbouw is het gemakkelijk om dit te voorzien. Bij een renovatie ligt dat moeilijker en is het een goed idee om een specialist in te schakelen.

Vochtbestrijding: lekken

De remedie om lekken op te lossen, hangt af van de oorzaak. Ze kunnen zich voor op allerlei plaatsen voordoen: dak, ramen, gevel of in de kelder. Hoe dan ook is het aanbrengen van een waterafstotende coating op de gevelsteen een veel gebruikte methode.

Condensatievocht voorkomen

Condensatievocht veroorzaakt vochtdruppels die je behangpapier of ander materiaal vochtig maken. Je kan het de wereld uithelpen door een goede ventilatie te voorzien. Als er te veel condens is, ontstaat er schimmel en dat zorgt voor een ongezond binnenklimaat.

Vochtbestrijding au sérieux nemen is dus de boodschap!

18/04/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Energiezuinig renoveren tot (bijna) nul-energie woning
Volgende artikel
Sleep je keuken naar buiten: de buitenkeuken