Doe Het Zelf

Vinyl vloerbekleding leggen

Vloerbekleding vind je in allerlei formaten en afmetingen. Vinyl is en blijft een van de meest gebruikte soorten en is verkrijgbaar in allerlei motieven en prints. Vinyl is bovendien vloerbekleding die je gemakkelijk zelf kan plaatsen. Ontdek hier hoe je dat aanpakt!

Voorbereiding

Als je vinyl plaatst, moet je er om te beginnen voor zorgen dat de ondergrond volledig egaal en proper is. Hoe gladder de ondergrond, hoe mooier het resultaat. Als je de vinyl vloerbekleding op een houten vloer legt, moet je loszittende onderdelen herstellen en uitstekende nagels in de vloer slaan. Bij een betonnen ondergrond is het vooral belangrijk om alle gaten en scheuren op te vullen. Ligt de vloer heel ongelijk? Dek hem dan af met MDF-platen (indien nodig moet je de deuren inkorten).

Vinyl vloerbekleding uitrollen

Rol de vinyl vloerbekleding uit en zorg ervoor dat hij aan de muren een stukje omhoog komt. Als de kamer breder is dan de banden moet je er verschillende uitrollen en ze laten overlappen. Gebruik een stalen liniaal en een breekmes om de banen aan de naad door te snijden. Ook aan de deuren moet je het vinyl afsnijden. Langs de muren doe je hetzelfde, maar voorzie je een marge van zo’n 5 cm. Let er ook op dat je inkepingen voorziet voor de verwarmingsbuizen. Het is belangrijk dat je het vinyl perfect op maat snijdt zodat het perfect in de kamer past.

Vinyl vloerbekleding bevestigen

Is je kamer kleiner dan 40 m2? Dan volstaat het om het vinyl langs de randen vast te plakken. Als je kamer groter is dan moet je de vinyl vloerbekleding met lijm vastplakken. Wanneer je het tot over de helft terugslaat, kan je er met een lijmkam vloerlijm op aanbrengen. Zorg ervoor dat je het vinyl daarna stevig tegen de ondergrond aandrukt. Voor de andere helft van je vloerbekleding ga je op dezelfde manier te werk. Tot slot dicht je de naden tussen twee banen en de ruimte tussen het vinyl en de muur met een speciaal vloeibaar vulmiddel.

05/06/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Geef je woonkamer kleur met boeken
Volgende artikel
DIY recycle conservenblikken, plant een cactus