Doe Het Zelf

Vier doeltreffende tips om een groene vijver te voorkomen

Heb je onlangs een tuinvijver aangelegd, maar is hij binnen de kortste keren veranderd in een troebele poel? Zonde van de energie en de centen! Gelukkig kan je een groene vijver voorkomen, op voorwaarde dat je de juiste instructies volgt. Ontdek hier vier doeltreffende tips die perfect helder water garanderen.

Groene vijver: algen zijn de boosdoeners

Een kraakheldere vijver heeft een perfect gedoseerd biologisch evenwicht. Als dat evenwicht verstoord raakt, krijg je met een groene vijver te maken. De belangrijkste boosdoener zijn zweefalgen: dat zijn kleine algen die je moeilijk met het blote oog kan zien en zich razendsnel vermenigvuldigen. Zweefalgen kunnen een echte plaag vormen en worden veroorzaakt door een teveel aan afvalstoffen. Het is dus zaak om de factoren die de afvalstoffen in de hand werken, zo veel mogelijk uit te schakelen!

Praktische tips die je meteen kan toepassen

Met onderstaande tips behoort die groene vijver voorgoed tot het verleden. Maak er dus meteen werk van!

Tip 1: De groei van zweefalgen aanpakken

In de handel zijn er producten verkrijgbaar om zweefalgen doeltreffend aan te pakken. Verder is het een goed idee om drijfplanten aan te brengen omdat ze veel voedingsstoffen uit het water halen (die de zweefalgen dan niet kunnen gebruiken).

Tip 2: Zuurstofplanten aanbrengen

Zuurstofplanten zijn broodnodig om een groene vijver te voorkomen, omdat ze voor een beter biologisch evenwicht zorgen. Zoals de naam al doet vermoeden, hebben ze genoeg zuurstof nodig om te kunnen groeien. Een biologische filter is ideaal om dit te bewerkstelligen.

Tip 3: De waterhardheid verbeteren

Zweefalgen gedijen het best in zacht water. De waterhardheid van je vijver vermindert na verloop van tijd automatisch omdat regenwater heel zacht is. Je moet de hardheid dus zelf op peil houden (minstens één keer per jaar) met speciaal daarvoor ontwikkelde producten.

Tip 4: Vermijd afval en rommel

Het water van een vijver kan alleen helder zijn als er geen rommel en afval in terechtkomt. Kijk dus uit met tuinaarde en bladafval. Vooral tijdens de herfst en de winter moet je hier extra aandacht aan besteden.

Tot slot is het belangrijk om regelmatig de waterwaarden te controleren, want voorkomen is nog altijd beter dan genezen!

27/06/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
De stad van de toekomst – Van boerderijflats tot de Hyperloop | Deel 2
Volgende artikel
Een trotse Italiaanse badkamer