Doe Het Zelf

Hoe verwijder je veilig een gebroken ruit?

Scherven brengen geluk luidt het spreekwoord. Toch is een gebroken ruit een vervelende kwestie. De kinderen gaan iets te enthousiast op in hun balspel of je raakt tijdens het klussen de ruit met een hard voorwerp en de ruit is snel gebroken. Mits het juiste materiaal en stappenplan verwijder je zelf veilig en eenvoudig je gehavende ruit.

Welk materiaal heb je nodig?

  • Werkhandschoenen (om je te beschermen tegen de scherven!)
  • Beitel of Stopmes
  • Staalborstel
  • Schoevendraaier
  • Trektang

Waar let je op tijdens het verwijderen van een gebroken ruit

Wanneer je de gebroken ruit wil verwijderen doorloop je best de volgende stappen:

1. Start met het raam voorzichtig uit de scharnieren te halen. Belangrijk hierbij is dat je zeer zorgvuldig te werk gaat, want het glas kan uiteraard afbreken en je verwonden.

2. Vervolgens verwijder je (met behulp van werkhandschoenen) de resterende glasdelen. Lukt dit niet met de hand, gebruik dan een hamer om de delen eruit te tikken. Bij een houten kader plak je de randen best af om het splijten van de raam te voorkomen.

3. Eens de resterende glasdeeltjes allemaal (ook op de grond) zijn verwijderd, kan je de oude stopverf gaan verwijderen. Stopverf zorgt ervoor dat de raam blijft hangen. Je verwijdert ze het best met een beitel. Indien de stopverf moeilijk loskomt, kan je ze ook verwarmen met hete lucht. Zo wordt de stopverf zacht en kan je ze gemakkelijker weghalen met een beitel.

4. Na het verwijderen van de oude stopverf kom je (bij houten ramen) nog kleine nagels tegen. Duw ze recht met bijvoorbeeld een schroevendraaier en verwijder ze vervolgens één voor één met een trektang.

5. Tot slot kan je een houten raam nog een extra onderhoudsbeurt geven door de randen met een stalen borstel op te schuren, te reinigen met een vochtige doek en opnieuw een primer te geven. Door het aanbrengen van een nieuwe primer gaat je houten raam niet enkel langer mee, maar hecht de nieuwe stopverf ook beter. Zo is je raam volledig klaar voor het aanbrengen van de nieuwe ruit.

Liever hulp bij het verwijderen van de gebroken ruit of op zoek naar een nieuw raam? Vraag het aan een bedrijf gespecialiseerd in glaswerken!

29/08/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Je appartement inrichten? Haal inspiratie in series: The Big Bang Theory
Volgende artikel
Design verlichting: pop-up lighting van Chen Bikovski