Doe Het Zelf

Verschillende soorten dakbedekking: pro’s & con’s

Hou je van een strakke, moderne woning met een plat dak of val je toch meer voor de rustieke charme van een rieten dak? Kies je traditionele dakpannen of eerder vernieuwende leipannen? iWonen overloopt de voor- en de nadelen van verschillende soorten dakbedekking.

Dakpannen

In de categorie van de traditionele dakpannen onderscheiden we keramische gebakken pannen en betonpannen. De gebakken pan is minder vormvast dan de betonpan, die in mallen wordt gemaakt. Betonpannen waaien door hun gewicht minder snel weg. Maar de gebakken pan heeft dan weer efficiënte sluitingen langs de bovenkant en de zijkant als voordeel, waardoor de sluiting even goed is als die van een betonpan. Bovendien kan je gebakken pannen in- of uit elkaar schuiven, waardoor je geen pannen moet afsnijden aan het einde van de rij. Beide materialen zijn verkrijgbaar in zeer uiteenlopende vormen.

Leistenen

Kies je voor de natuurlijke look van leistenen op het dak? Dan heb je de keuze tussen leipannen en natuurlijke leistenen. Leipannen zijn gebakken pannen met het uiterlijk van een natuurlei. Deze leien zijn zeer stijlvol, maar minder grillig van vorm dan echte leistenen.

Natuurlijke leistenen maken een bijzonder charmant dak. Het dekken van een echt leidak vereist echter heel wat vakmanschap, want en lei mag niet in twee aparte delen van het dakbeschot getimmerd worden. Dit doet de kostprijs van een dak uit natuurleien aanzienlijk oplopen.

 

Houten leien

Houten leien of shingles worden gemaakt van western red cedar hout. Deze houtsoort is zeer duurzaam en hoeft niet verder afgewerkt te worden. Net als natuurleien geven ze het dak een zilverachtig uiterlijk. Je kan ze echter wel gemakkelijker zelf leggen dan natuurleien.

 

Golfplaten

Ook golfplaten van gekleurde vezelcement zijn terug aan een opmars bezig, maar daarnaast kunnen golfplaten ook van verzinkt staal, bitumen, aluminium en kunststof gemaakt worden. In tegenstelling tot vroeger wordt er tegenwoordig geen asbest meer gebruikt in golfplaten. Het voordeel van golfplaten is dat je ze snel en eenvoudig op een groot dak kan aanbrengen. Golfplaten kan je verkrijgen bij jouw doe-het-zelfzaak.

Verschillende metaalsoorten

Een dak bedekken met koper, lood of zink, het kan. Omdat deze materialen een grote uitzettingscoëfficiënt hebben, moeten ze met speciale legmethoden aangebracht worden. Koper is ook een duur materiaal dat na verloop van tijd een grijsgroene patina krijgt.

Rieten dak

Deze traditionele dakbedekking voor hoeves werd lang gemeden omwille van de brandveiligheid. Dit is niet meer nodig, want tegenwoordig zijn er goede alternatieven op de markt: kunstriet en een behandeling van natuurriet met een brandvertrager. Ook de plaatsingstechnieken voor een rieten dak zijn geëvolueerd. Het nadeel van riet blijft echter dat je de dakbedekking om de zoveel tijd moet vernieuwen. Het brandwerend middel moet je elke vijf jaar opnieuw aanbrengen.

Afwerking van een plat dak

De afwerking van een beloopbaar plat dak bestaat uit twee of drie lagen gebitumineerd glasvlies of polystervlies die aan de betonnen ondergrond worden gekleefd. Bij houten bedekkingen wordt hierop drie tot vijf centimeter grof grind aangebracht. Daarnaast wordt ook vaak gekozen voor een bitumineuze dakbedekking die in een laag wordt aangebracht. De banen worden aan elkaar gelast met hete lucht. Wil je zelf jouw plat dak afwerken? Kinderspel met deze handige DIY fiche.

De meeste materialen vind je in je doe-het-zelfzaak. Hier krijg je ook nog meer tips en info over verschillende soorten daken en het nodige materiaal.

14/09/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Villaprijzen voorbije tien jaar gedaald
Volgende artikel
Een werkdag van een Primagaz vrachtwagenchauffeur