Doe Het Zelf

Uw huis inrichten met led lampen

Light Emitting Diodes, afgekort tot led, zijn de lampjes van vandaag. Terwijl ledverlichting oorspronkelijk voornamelijk gebruikt werd voor reclame, winkels of industrie, worden deze kleine lampjes tegenwoordig massaal ingezet voor decoratieve toepassingen in privéwoningen. Ze verbruiken zeer weinig energie en ook hun warmteproductie is zeer gering.

Led lampen kenmerken zich door hun eenvoudige, sterke structuur. Het zijn kleine microchips die gemakkelijk in een elektrisch circuit passen. In tegenstelling tot gewone gloeilampen, hebben ze geen gloeidraad en lichten enkel op door de beweging van elektronen in een semi-geleidend materiaal.

Led verlichting: alleen maar voordelen?

Led lampen zijn duurzaam, uitermate sterk en verbruiken veel minder energie dan een gewone lamp. Daarnaast heeft led verlichting nog vele andere voordelen:

  • Lange levensduur. Ledverlichting kenmerkt zich door haar goede kwaliteit en gaat tot 100.000 uren mee.
  • Schokbestendig. Aangezien led’s geen kwetsbaar gloeidraadje of glas hebben, zijn ze erg sterk en duurzamer dan elke andere lichtbron.
  • Hoog energierendement. led’s verbruiken maar een fractie van de energie die een traditionele lamp verbruikt, maar zetten die weinige energie wel om in een fel en intensief licht. Ze vormen zelfs de basis van het energiebesparende assortiment aan lampen.
  • Laag voltage en lage stroomsterkte vereist. Led’s werken op een veilig, extra laag voltage (SELV – 3,2V of 12V), waardoor ze veilig en zuinig zijn.
  • Klein. Door hun kleine formaat passen led’s moeiteloos in elegant ontworpen armaturen.
  • Geringe warmte-afgifte. Led’s produceren zeer weinig warmte, waardoor ze uiterst veilig in gebruik zijn.
  • Led lampen kunnen in gewone lampfittingen gebruikt worden

Een ledlamp is duurder in aankoop dan een gewone lamp, maar door de lange levensduur haal je de meerprijs er snel uit. Sommige mensen blijven echter nog steeds trouw aan de charme en lichtuitstraling van traditionele verlichting.

Ruime toepassingsmogelijkheden van led lampen

Led’s dienen hoofdzakelijk als oriëntatie- en sfeerverlichting. De kleine afmeting laat mooie ontwerpen toe, ideaal voor sfeer op het terras, oriëntatie bij de oprit, maar ook zeer geschikt als accentverlichting in huis. Bij ledverlichting keuken bijvoorbeeld, worden de kleine lampjes zorgvuldig verwerkt in de zijwanden van het aanrecht. Inbouw led verlichting in de woonkamer of de badkamer is eveneens een mogelijkheid. Of wat dacht u van led verlichting trap, met lichtjes bij elke trede? De toepassingen van ledverlichting buiten zijn ook talrijk, waarbij ledjes oplichten in het zwembad of de jacuzzi. Ook led verlichting terras is vandaag zeer populair.

Ledverlichting in alle kleuren en vormen

Led lampen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Eerst en vooral is er het gamma van de led inbouwspots en gewone led spots. Daarnaast zijn er de led strips, die zorgen voor een heel homogene lichtverdeling. Deze ledstrip verlichting geeft een trendy designeffect. Tot slot zijn er de led gloeilampen, waarbij ledlampen geplaatst worden in het armatuur van de ouderwetse gloeilamp.

Bijzonder zijn ook de kleurmogelijkheden die ledverlichting biedt. U kan spelen met industrieel blauw, felrood en grasgroen en alle mengkleuren, en dit in een en dezelfde lamp. Je kan een ledlamp namelijk programmeren en zowel de kleurmengeling als de kleurintensiteit via afstandsbediening aanpassen. Op die manier kan je led lampen ook eenvoudig dimmen. Tenslotte zijn er ook bij de witte led spots verschillende tinten beschikbaar, gaande van warm, neutraal tot koud licht.

Bent u op zoek naar nog meer ledlicht advies? Hier vindt u meer tips om de juiste verlichting te kiezen!

04/01/2012

Vragen en opmerkingen

B
Bert

Met de nieuwe LEDs zijn inderdaad mooie kleurcombi’s te maken

I
Innovatie.TV

Beste redactie, afdeling communicatie.

Wij hebben een video-item gemaakt over het gebruik van LED verlichting in huis.
Het doel: het gebruik van LED verlichting te bevorderen. Wilt u het item plaatsen/promoten?
U vindt het hier:
http://www.innovatie.tv/innovatie.php?vid=5dacade6b
Er zijn geen kosten aan verbonden.

Graag uw reactie,
Chris Kesting

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Hoe werkt airconditioning?
Volgende artikel
Ingo Maurer lampen en de magie van het licht