Doe Het Zelf

Tips voor een optimale inbraakbeveiliging

Een degelijke inbraakbeveiliging is tegenwoordig geen overbodige luxe. Als je slachtoffer wordt van een inbraak, verlies je niet alleen waardevolle spullen. Het is ook emotioneel een niet te onderschatte gebeurtenis. Door je huis inbraakveilig te maken, kan je ongenodigde gasten buiten houden.

Inbrekers kiezen de weg van de minste weerstand

De meeste inbraken doen zich voor in de late namiddag of in het tweede deel van de nacht. De achterzijde van de woning is daarbij het meest geliefkoosde doelwit. De donkerste maanden zijn heel populair bij inbrekers omdat het dan vroeg donker wordt en dieven vrijwel onzichtbaar en ongestoord hun gang gaan. Laat onbekenden niet zomaar binnen, zelfs al klinkt hun verhaal aannemelijk. Een deurspionnetje en een deurketting zijn hier een ideale oplossing.

Bouwkundige inbraakbeveiliging

Je doet er goed aan om een aantal maatregelen op het gebied van ‘bouwkundige inbraakbeveiliging’ te nemen. Dat houdt onder meer in: goede veiligheidssloten, degelijke buitendeuren, rolluiken, garagepoorten met optilbeveiliging en eventueel zelfs inbraakwerende beglazing. Zorg er wel voor dat je alle toegangen in dezelfde mate beveiligt. Anders loop je het risico dat gewiekste inbrekers toch binnenglippen.

Inbraakbeveiliging dankzij verlichting

Een bewoonde indruk kan je verkrijgen door verlichting te gebruiken. Als je bijvoorbeeld met vakantie bent, moet je een ‘verlichtingsbeeld’ creëren dat zo veel mogelijk overeenstemt met de normale gang van zaken. Vermijd dus dat er midden in de nacht licht brandt in de keuken of de woonkamer. Hiervoor gebruik je best tijdschakelaars waarmee je het aan- en uitgaan vooraf programmeert. Voor de buitenverlichting kan je lichtsensoren gebruiken. Een lamp die plots aangaat heeft altijd een afschrikkend effect.

Laat je gezond verstand spreken

Laat tot slot je gezond verstand altijd z’n werk doen. Enkele nuttige tips:

  • Sluit ramen en deuren en verwijder de sleutels aan de binnenkant.
  • Verstop geen sleutels in bloembakjes, onder voetmatten of tuinhuizen.
  • Vermijd boodschappen op het antwoordapparaat die vermelden dat je met vakantie bent.
  • Verwittig buren, familieleden of vrienden in geval van een lange afwezigheid.
  • Laat iemand regelmatig de brievenbus legen bij langere afwezigheid.

Materiaal om je woning inbraakveilig te maken, vind je bij de doe-het-zelfzaak in jouw buurt.

30/11/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Vastgoed in het buitenland populair bij gepensioneerden
Volgende artikel
Propaangas als tijdelijke oplossing