Doe Het Zelf

Terrasverwarming: van vuurkorven tot elektrische terrasverwarmers

Op je terras kan je het hele jaar door genieten, ook tijdens de winter. Als het wat kouder wordt, gebruik je gewoon een terrasverwarmer. Vuur zorgt voor gezelligheid, sfeer en natuurlijk ook voor een aangename warmte.

Verschillende soorten terrasverwarmers

Voor terrasverwarming zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan een vuurkorf, een elektrische terrasverwarmer of een terrasverwarmer op gas gebruiken. Ze zijn verkrijgbaar bij jouw doe-het-zelfzaak.

Vuurkorf voor een ‘kampvuur-gevoel’

Een vuurkorf is niets meer maar ook niets minder dan een ijzeren mand of korf waarin met houtblokken een vuur wordt gemaakt. Vuurkorven moeten bestand zijn tegen hitte en zijn gemaakt van gietijzer, gelakt staal of metaal in combinatie met een coating. De grote troef van vuurkorven is dat je de vlammen ziet en het hout hoort knetteren. Zo krijg je het gevoel dat je gezellig samenzit rond een kampvuur. Je kan ook een vuurschaal gebruiken.

Gebruik de juiste houtsoort

Let erop dat je de juiste houtsoort gebruikt. Blokken geperste houtvezel of droog hout zijn uitermate geschikt. Die vind je ook bij je doe-het-zelfzaak. Houtsoorten die hars bevatten (zoals dennen- en sparrenhout) gebruik je beter niet want daarmee krijg je rondspattende vonken. Zorg er ook voor dat hout proper is. Zo vermijd je onnodige rookvorming. Gebruik zeker geen geverfd of gelakt hout want die verspreiden schadelijke stoffen. Vochtig hout verbranden is evenmin een goed idee.

Elektrische terrasverwarmers voor aangename stralingswarmte

Een elektrische terrasverwarmer is ook een oplossing om jezelf en je gasten tijdens een koude winteravond warm te houden. Terrasverwarmers met infrarood zijn de beste optie want de warmte die ze verspreiden wordt alleen opgenomen door voorwerpen en personen en verdwijnt dus niet in de lucht. Zo bespaar je energie en vermijd je onnodige kosten. Terrasverwarmers hebben tegenwoordig ook een fraai design en vormen echte blikvangers op je terras.

Terrasverwarmers op gas

Tot slot behoren ook terrasverwarmers op gas tot de mogelijkheden. Tegenwoordig zijn ze verkrijgbaar met een ‘vlam-design’ of ‘dansende vlam’. Het zijn energie-efficiënte toestellen die je terras tijdens de winter omtoveren tot een knusse en comfortabele plek.

29/11/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Cocoon 2012 | Show cooking van Nathalie Tihon
Volgende artikel
6 prangende vragen rond de stedenbouwkundige aanvraag