Doe Het Zelf

Stap voor stap je muur bepleisteren

Ben je bezig met een nieuwbouw- of renovatieproject? Dan staat ‘pleisterwerken’ ongetwijfeld op je to-do-lijstje. Een muur bepleisteren is een klus die je zelf kan doen, op voorwaarde dat je geen stappen overslaat. Ontdek hier onze instructies voor een perfect resultaat.

Muur bepleisteren: voorbereiding

Om te beginnen moet de muur proper en zuiver zijn. Binnenmuren kan je in de meeste gevallen zonder voorbehandeling bepleisteren. Let er wel op dat ze niet te poreus zijn. In dat geval zuigen ze al het vocht uit de bepleistering en is de hechting niet voldoende. Je moet de muur dan eerst behandelen met een grondlaag of primer. Als de muur in slechte staat is (bijvoorbeeld een cementlaag die afbrokkelt) moet je sowieso een voorbehandeling voorzien.

Laagdikte bepleistering

De bepleistering moet dik genoeg zijn om alle oneffenheden weg te werken. Je zal er daarna op schilderen of behangen dus de oppervlakte moet volledig egaal zijn. Als je betegeling voorziet dan moet je een laag van minstens 10 mm voorzien. Hou ook rekening met de vlakheid van de muur en gebruik een waterpas om te controleren of je muur volledig loodrecht staat.

Muur bepleisteren: gips maken en aanbrengen

Meng water en gips in een kuip en laat het mengsel een tijdje rusten. Daarna mix je het met een elektrische mixer tot een kleverige substantie. Kijk op de verpakking hoeveel gips je nodig hebt in combinatie met de juiste hoeveelheid water.
Met een pleisterspaan breng je de bepleistering op de muur aan. Begin onderaan de muur en werk het oppervlak volledig af. Gebruik een reilat om het geheel volledig glad te strijken. Als er nog oneffenheden op de muur voorkomen, vul die dan met pleister en strijk de zone in kwestie opnieuw glad. Om de muur volledig glad te krijgen, ga je er nog een keer over met een schuurspons en een metalen spaan.

Een muur bepleisteren is dus helemaal niet zo eenvoudig. Speel je het liever op veilig? Contacteer dan een professionele stukadoor! Zo ben je meteen zeker dat alle werken op de correcte manier gebeurt. 

02/05/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een originele slaapkamer inrichting met een creatief bed
Volgende artikel
Het mooiste Moederdag cadeau | Enkele (interieur)tips