Doe Het Zelf

SOS inpakstress: hacks voor inpakken met cadeaupapier

Cadeautjes ingepakt, kerstsfeer

De feestdagen naderen met rasse schreden en dat kan maar één ding betekenen: cadeautjestijd! Je hebt ongetwijfeld veel tijd gestoken in het vinden van het perfecte geschenk. Maar als je cadeau niet leuk wordt gepresenteerd, is al die moeite voor niets geweest. Ben jij een tovenaar met cadeaupapier of durf je wel al eens te vloeken tijdens het inpakken? Laat die inpakstress dit jaar links liggen met deze tips! Onze redactie testten ze uit. 

Niet vergeten: het prijskaartje verwijderen alvorens je een cadeau inpakt!

Vierkant of rechthoekig cadeautje inpakken

Gelukkig hebben de meeste cadeautjes (boeken, parfums, enz.) een relatief makkelijke vorm om mee aan de slag te gaan. Denk maar aan een vierkant of rechthoek. Hoewel deze geschenken inpakken op eerste zicht misschien makkelijk lijkt, laat het eindresultaat vaak toch te wensen over. Pak je dan wel in volgens de regels van de kunst? Volg onderstaande stappen en jouw cadeauverpakkingen worden kleine kunstwerkjes!

Afmetingen van het cadeaupapier 

Het gaat vaak al fout vanaf het begin: om er zeker van de zijn dat je geschenk in het cadeaupapier past, knip je een extra groot stuk af. Niet doen! Niet alleen verspil je papier, je cadeautje zal er ook rommelig en slecht afgewerkt uitzien. Al dat inpakpapier krijg je immers niet weggemoffeld. 

Maar hoe weet je nu wat de juiste afmetingen zijn? Dat is eenvoudig. Plaats je cadeau in de linkse onderhoek en rol die volledig af. Tel daar nog enkele centimeters bij en je weet waar je het papier moet afknippen. Daarna ga je best even na of naast de lengte, ook de breedte van het papier de juiste afmeting heeft. Leg je cadeau in het midden en plooi de onder- en bovenkant van het papier naar boven toe. Het cadeaupapier zou dan aan beide kanten 3/4 van je cadeau moeten bedekken.

cadeau in linkeronderhoek
Plaats je cadeautje in de linkeronderhoek.
Cadeautje volledig afgerold
Rol het volledig af en tel nog zo’n 5 centimeter bij.
hoogte cadeaupapier meten
Het cadeaupapier moet 3/4 van de hoogte innemen aan beide zijkantjes.
de juiste grootte cadeaupapier
Et voilà: de juiste grootte!

Inpakken voor dummies: stap voor stap 

Inpakpapier met de juiste grootte is één ding, maar nu begint het echte werk: het eigenlijke inpakken!

 • Leg het cadeau ondersteboven in het midden op het papier. 
 • Begin met de langste zijden. Plooi een kant van het papier zo strak mogelijk naar het midden van het cadeau en kleef dat vast met plakband. Wikkel nu ook de andere kant rond het cadeau en kleef vast.  
helft van het cadeau is ingepakt

Tip: Vind je het moeilijk om het cadeautje met 1 hand vast te houden terwijl je de andere hand nodig hebt om plakband te knippen? Leg dan alvast enkele stukjes plakband op voorhand klaar, bijvoorbeeld door ze aan de zijkant van de tafel te kleven.

En dan nu het deel waar de meerderheid begint te sukkelen: de zijkanten!

 • Plooi eerst het bovenste deel naar beneden. Je zult zien dat het papier aan de zijkant wat zal plooien. Die plooien mag je gladstrijken (letterlijk dan ;-)) tussen duim en wijsvinger. 
zijkant inpakken
Vouw de bovenkant naar beneden en knijp de plooien samen.
 • Vouw de plooien naar binnen en druk stevig aan. Zorg dat je ook beneden goed aanduwt. 
plooien zijkant naar binnen gevouwen
Beeld nadat je de plooien naar binnen hebt gevouwen.
 • Er is nog een deel dat loshangt. Plooi dat naar boven en plak vast met plakband. 
ingepakte zijkant cadeautje
Zo: herhaal dit nu met de andere zijde!

Nu nog een leuk lintje et voilà: klaar! Of ben je ook geen krak in het aanbrengen van inpaklint? Gelukkig bestaan er voorgemaakte strikken die zelfklevend zijn. Het leven moet dus niet altijd moeilijk zijn!

volledig ingepakt cadeautje met strikje
Het eindresultaat!

Extra tip: Voor een extra net resultaat gebruik je dubbelzijdige plakband, zodat die onzichtbaar wordt!

Gekke vorm? Van cadeaupapier naar zakje

Jammer maar helaas: niet elk cadeau is even gemakkelijk in te pakken. Heb je voor iemand een cactus, pepermolen of iets anders met een abnormale vorm gekocht? Dan heb je twee mogelijkheden. Ofwel stop je de verrassing simpelweg in een doos en pak je het op de traditionele manier in. Ofwel… kom je wat origineler uit de hoek en maak je gewoon zelf een cadeauzakje met inpakpapier! Je hoeft daar zelfs geen ervaren knutselaar voor te zijn. 

Voor je begint: hoewel je bij de vorige methode best zo weinig mogelijk cadeaupapier gebruikte, reken je hier best dubbel zoveel.

 • Leg het cadeautje nog even aan de kant, dat heb je pas op het einde nodig. Het cadeaupapier leg je open op tafel.
 • Plooi de zijkanten van het inpakpapier naar het midden toe. Kleef van boven tot onder vast met plakband. 
cadeaupapier van onder tot boven toegeplooid met plakband
 • Plooi ongeveer 1/4 van de onderkant naar boven en zet dat recht. Plaats je hand in dit minizakje en duw open. Je zal merken dat de buitenste hoeken naar binnen plooien. Druk ze stevig aan totdat je de vorm van een ruit krijgt.
1/4 onderste cadeau naar boven gevouwen
ruit wordt opengehouden
 • Neem de onderste hoek en plooi die halverwege tot in het midden. Doe hetzelfde met de bovenste hoek. Kleef vast met plakband. 
cadeauzakje bijna volledig klaar
 • Als alles goed zit, kun je nu het zakje openen en je cadeautje erin steken. 
cadeau wordt in het zakje gestoken
 • Plooi de bovenste helft ook nog om zodat het zakje helemaal gesloten is. Maak het toe met plakband of een nietje. Ook leuk: perforeer twee gaatjes en sluit het cadeautje met touw of lint! 
eindresultaat cadeauzakje
Wij kozen ervoor om het cadeautje te sluiten met een groen lint, maar laat je creativiteit de vrije loop!

Het handige aan een zakje? Daar past werkelijk elke gekke vorm in! Fjoew… inpakstress vermeden!

Help, ik heb te weinig inpakpapier!

Het is al laat, het feest gaat zo beginnen en het enige wat je nog moet doen, is een cadeautje inpakken. Maar oh nee, je hebt niet genoeg cadeaupapier meer! Raak je met dat allerlaatste stukje papier niet meer rond het geschenk? Geen zorgen, wij hebben een gemakkelijke hack! In plaats van je cadeau recht in het midden te leggen, leg je het diagonaal op het papier en plooi je alle hoeken samen. Om er zeker van te zijn dat je dan wél genoeg verpakking hebt, plooi je het papier best al even over de langste zijden van het cadeau. Als alle hoeken dan bedekt zijn, komt deze tip goed van pas!

 • Plooi een punt van het cadeaupapier over de lange zijde van het cadeau. Plak dat al vast. 
punt diagonaal over cadeau
 • Nu is het de beurt aan de korte kantjes. Duw eerst de plooien die zijn ontstaan bij de vorige stap naar binnen. De rest zal haast automatisch mee naar boven komen. Kleef dat vast. Doe dat voor allebei de zijkanten. 
een zijkant al opgevouwen
 • Voor het laatste stukje doe je hetzelfde als wanneer je de zijkanten van een traditioneel cadeau zou plooien: vouw de overgebleven delen naar binnen, plooi het papier naar omhoog en kleef het vast. 
eindresultaat met te weinig inpakpapier

Voor de eigenlijke afwerking van het cadeaupapier kun je nog alle richtingen uit. Een strik, een lintje, glitters… Laat je creativiteit de vrije loop!

Zo, dat waren alvast enkele – hopelijk handige – hacks om je cadeaus in te pakken. Benieuwd naar de complimenten van je vrienden en familie wanneer je ze hun geschenk geeft? Heb jij misschien nog andere tips die de andere lezers zou kunnen helpen? Shoot!

20/12/2018

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
4X SERVETTEN VOUWEN: Verras je gasten met originele tafeldecoratie
Volgende artikel
Een black-out vermijden? Met een thuisbatterij ben je zeker van stroom!