Doe Het Zelf

Snoeien in de herfst: niet al te veel werk aan de winkel

Veel mensen zijn geen fan van de herfst. De dagen beginnen te korten, de zon is minder van de partij en het gure weer loert om de hoek. Toch kan het najaar ook troeven voorleggen. Zo spreken de herfstkleuren in je tuin tot de verbeelding. Wil je die behouden, dan moet je je tuin op de juiste manier onderhouden. Gelukkig is er niet al te veel werk aan de winkel. Een verademing na het harde labeur tijdens de zomer!

Hagen snoeien

Om te beginnen, is het een goed idee om je hagen onder handen te nemen. Een snoeibeurt in de herfst bespaart je heel wat werk in de lente en de zomer. Waarop moet je letten? De hagen moeten onderaan breder zijn dan bovenaan. Zo hebben ze een stevige basis en zijn ze bestand tegen zware weersomstandigheden zoals regen en wind.

Bomen en planten onder handen nemen

Bij snoeien in de herfst mag je bomen en planten natuurlijk niet over het hoofd zien. Dorre en afgestorven takken moet je zeker verwijderen. Op die manier houd je de bomen gezond gedurende de herfst en de winter. Planten die ongezonde bladeren vertonen, vragen ook om een onderhoudsbeurt. Als je bomen en planten goed gesnoeid zijn, ziet je tuin er ook meteen een pak mooier en verzorgder uit.

Fruitstruiken verzorgen

Fruitstruiken zijn delicaat en moet je verwennen zodat ze het najaar en de winter goed doorkomen. Verwijder de oude takken die vruchten hebben gedragen zodat er plaats wordt geruimd voor nieuwe scheuten. Zo houd je de fruitstruiken gezond en kun je ook volgend jaar van bessen, frambozen en bramen genieten.

Snoeien in de herfst: maak het je gemakkelijk

Veel mensen zien op tegen tuinonderhoud, maar dat hoeft niet. Met het juiste gereedschap kun je het jezelf een heel stuk gemakkelijker maken. Dit tuingereedschap helpt je al een heel eind op weg:

  • Bladblazers
  • Heggenscharen
  • Trimmers

Wie herfst zegt, zegt vallende bladeren. Vergeet dus zeker niet om je tuin regelmatig proper te maken. Zo geef je het gras de nodige zuurstof en overleeft het het najaar én de winter!

06/10/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Wie bouwt, die bist! WIN jouw vrijkaart voor de bis beurs 2014
Volgende artikel
Plan je bezoek aan de Bis beurs 2014 – Meer dan (ver)bouwen alleen