Doe Het Zelf

Slim schoonmaken met zout: enkele handige tips

Schoonmaken met zout

We gebruiken zout dagelijks om ons eten op smaak te brengen. Maar wist je dat je zout ook op vele andere manieren kan gebruiken? Zo kun je er zelfs je koelkast, maar ook heel wat andere voorwerpen, grondig mee schoonmaken. Hieronder vind je enkele handige tips!

1.      Vaarwel, nare geurtjes in de koelkast

Hangen er ook soms nare luchtjes in je koelkast? Dat probleem los je gemakkelijk op door een eetlepel keukenzout, soda en water te mengen. Gebruik het mengsel om je koelkast schoon te maken en die vieze geurtjes zijn meteen verleden tijd!

2.      Kalkaanslag? Schoonmaken met zout!

Kalk kan een serieuze impact nalaten op je huishoudapparatuur. Gelukkig is zout is een handig middeltje om kalkresten snel weer te verwijderen. Wil je je koffiezetapparaat ontkalken? Doe een paar lepels keukenzout in het apparaat, laat het enkele keren draaien en je koffiezet is zo weer gereinigd.

Schoonmaken met zout

Kalkaanslag van de kranen verwijderen

Hangen er kalkresten aan je kranen? Dat los je op door een halve citroen, besprenkeld met zout, over je kranen te wrijven. Vergeet zeker niet om goed na te vegen met een vochtige doek. Dit werkt trouwens ook voor je strijkijzer!

3.      Vlekken verwijderen met zout

Vind je het ook zo lastig om zeepresten van je badkamertegels te krijgen? Meng een deel zout met vier delen azijn, en schrobben maar! Vergeet niet om je tegels grondig af te spoelen.

Gele vlekken in textiel verwijderen

Zout kan ook dienen als handige vlekkenverwijderaar Schoonmaken met zoutvoor gele plekken onder je oksels in je witte shirts. Los zowel een deel keukenzout als een deel zuiveringszout op in water en laat je shirt er een uurtje in weken. Daarna ziet het er weer zo goed als nieuw uit!

Rodewijnvlekken verwijderen

Geknoeid met rode wijn? Strooi zo snel mogelijk zout over de vlek om het vocht te absorberen. Als je op het tapijt hebt gemorst, meng je 1/4 kop zout met twee eetlepels azijn. Smeer het mengsel op de vlekken, laat het goed intrekken en zuig alles daarna met de stofzuiger weer schoon.

Dit trucje werkt voor elk gemorst drankje! Er snel bij zijn, is wel de boodschap.

 

25/06/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Tips en tricks voor een goed verluchte woning
Volgende artikel
Betaalbaar wonen doe je zó!