Doe Het Zelf

Schoonmaken met ecologische onderhoudsproducten!

Hebben we al die onderhoudsproducten, vlekkenverwijderaars en luchtverfrissers die we dagelijks in ons huishouden gebruiken wel echt nodig? Trek die poetshandschoenen alvast maar aan, voortaan gaan we onze woning op een groene en gezonde manier onderhouden!

Hieronder vin je enkele tips voor een ecologische schoonmaakbeurt. Van de microgolf tot het polijsten van hout…

Geuren verwijderen

Wil je graag een aangename en gezonde geur in jouw interieur, dan kan je de luchtverfrissers vervangen door essentiële oliën! Je kan een verstuiver gebruiken of zelf een interieurspray maken. Gebruik daarvoor een sproeifles met de volgende mengeling: 75cl gefilterd water, 15cl alcohol (je kan zelfs wodka gebruiken), 15 druppeltjes lavendelolie of vanilleolie en 15 druppeltjes sinaasappelolie.

Ecologische reiniging voor de microgolf

Neem een kom water, voeg er schijfjes citroen aan toe, laat het mengsel gedurende een minuut opwarmen in de microgolfoven en laat de kom vervolgens drie minuten afkoelen. Wrijf de wanden van de oven dan in met een spons. De stoom maakt deze taak makkelijk en de citroen zorgt ervoor dat onaangename geurtjes verdwijnen.

Koelkast verluchten

Een tip om hardnekkige vieze geuren uit de koelkast te verwijderen? Je kan de wanden van de koelkast inwrijven met vanilleolie nadat je deze hebt schoongemaakt. Je kan ook enkele uren lang een kom met azijn in de koelkast plaatsen. In tegenstelling tot wat men wel eens durft te beweren, zal de koelkast de geur van azijn niet overnemen.

Kalkaanslag verwijderen met duurzame onderhoudsproducten

Om kalkaanslag te verwijderen van kraanwerk, van de gootsteen in de keuken, een koffiemachine, een waterkoker, een strijkijzer, ramen, tegels of brilglazen is er niets beters dan azijn! Azijn is ook een ideaal product om jouw glazen en jouw zilveren bestek te doen blinken! Azijn is bekend om zijn veelzijdige toepassingen: naast kuisen, heeft azijn ontsmettende eigenschappen, ideaal dus om alle soorten oppervlakten te reinigen.

Zetels, stoffen en tapijten verluchten

Besprenkel natriumwaterstofcarbonaat gelijkmatig over jouw zetels, tapijten of stoffen. Laat het mengsel gedurende minimum 30 intrekken. Stofzuig en het is klaar! Net zoals azijn beschikt natriumwaterstofcarbonaat over veelzijdige eigenschappen en kan het wonderen doen!

Houten oppervlakten polijsten

Meng olijfolie en citroensap in een kom. Smeer dit mengsel op het hout. De citroen pakt de vuiligheid aan, terwijl de olijfolie het hout beschermt.

Nu is het aan jou… trek jouw handschoenen aan voor een ecologische schoonmaakbeurt!

11/07/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
De levendige interieurkleuren: geel!
Volgende artikel
Woonkamer inrichting: de poef, cultobject!