Doe Het Zelf

Schimmel verwijderen? Dat doe je zo!

Heb je alles in gereedheid gebracht om je badkamer of keuken te schilderen? Maar stoot je op schimmel? Heel vervelend, want schimmelvorming en verven gaan absoluut niet samen. Tijd dus om de averij drastisch aan te pakken. Schimmel verwijderen is helemaal niet zo moeilijk, zeker niet met ons stappenplan.

Schimmelvorming ontstaat door de aanwezigheid van vocht in een ruimte. Het komt dikwijls voor in de badkamer, maar ook in andere kamers. In dat laatste geval, is opstijgend vocht in de muren meestal de boosdoener.

Wat heb je nodig?

Materiaal

  • Bleekwater of schimmelvreter

Gereedschap

  • Spons
  • Rubberen handschoenen
  • Mondmasker
  • Doek

Bescherm jezelf tegen chemische producten

Schimmels zijn hardnekkig en moet je dan ook met grove middelen te lijf gaan. Aangezien je met chemische producten (bleekwater of schimmelvreter) werkt, gebruik je het best rubberen handschoenen. Een mondmasker is ook geen overbodige luxe. Let erop dat het product zeker niet in je ogen terechtkomt.

Schimmel verwijderen op een efficiënte manier

In sommige gevallen bevindt de schimmel zich op het pleisterwerk of een verflaag. Maar ze kan zich ook op delicate muurbekleding hechten. In dat geval moet je extra oplettend zijn met het chemische product, want anders loop je het risico dat het materiaal wordt beschadigd. De schimmel verwijderen doe je met één deel chemisch product en drie delen water. Drenk de spons in het mengsel en wrijf ermee over de zone waar de schimmel zich bevindt. Zijn de schimmelvlekken hardnekkig? Herhaal het procedé dan een paar keer. Als er voegen in het spel zijn, kan je een versleten tandenborstel gebruiken. Daarna grondig afspoelen met water.

Muren opnieuw verven

Zodra de schimmel volledig is verwijderd, kan je een nieuwe verflaag aanbrengen. Neem het zekere voor het onzekere en breng eerst een schimmelwerende grondlaag aan. Ook schimmelwerende silicone is een aanrader.

Zoals zo vaak is ook hier voorkomen beter dan genezen. Zorg voor voldoende verluchting en ventilatie in de ruimte. Krijg je opnieuw te maken met schimmelvorming? Doe dan een beroep op een expert om het probleem grondig te analyseren.

17/06/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
10 ideeën om zelf een zandbak te maken
Volgende artikel
Grote ramen: een zee van licht ten koste van je privacy