Doe Het Zelf

Parket schuren: het ultieme stappenplan

Kan je parket een opfrisbeurt gebruiken en wil je de vloer weer doen blinken als voorheen? Dan is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Parket schuren kan je perfect zelf doen. Ontdek ons stappenplan en ga meteen aan de slag.

Wat heb je nodig?

Materiaal

  • Grof, middelgrof en fijn schuurpapier
  • Stofbril

Gereedschap

  • Parketschuurmachine
  • Borstel
  • Dweil
  • Kantschuurmachine
  • Stofzuiger

Parket schuren in vier stappen

1. De ruimte voorbereiden

Schuren veroorzaakt veel stof. Je doet er dan ook goed aan om de ramen open te zetten. Verwijder ook alle objecten (zoals gordijnen, lampen, tafels en stoelen) die vuil kunnen worden. Is het niet mogelijk om ze uit de kamer te halen? Bedek ze dan met een doek. Controleer verder of het parket volledig egaal is. Stukjes hout die uitsteken of spijkers kunnen je schuurmachine namelijk beschadigen.

2. Het parket schuren

Parket schuren is een klus waarbij je heel zorgvuldig te werk moet gaan. Bevestig om te beginnen grof schuurpapier (korrelgrootte 24) op de schuurmachine. Tijdens de eerste schuurbeurt schuur je de volledige vloer in diagonale richting. Zodra je klaar bent, veeg je al het stof op. Volg hetzelfde procedé maar nu met een middelgrof schuurpapier (korrelgrootte 60). Tot slot doe je een laatste schuurbeurt met fijn schuurpapier (korrelgrootte 100). Voor de kanten gebruik je een kantschuurmachine.

3. De vloer volledig proper maken

De derde stap is eenvoudig, maar broodnodig. Je moet al het stof verwijderen met een stofzuiger. Om zeker te zijn dat de vloer volledig proper is, ga je er met een vochtige dweil over. Al het stof moet namelijk volledig weg zijn voor het beste resultaat.

4. De afwerking

Voor de afwerking zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan kiezen uit: oliën, beitsen of lakken. Wat je verkiest, hangt af van je persoonlijke smaak. Voor ruimtes die intensief worden gebruikt, kies je het best een product dat stofwerend en niet krasgevoelig is.

Een geschuurde vloer is heel gevoelig dus wacht niet te lang met de afwerking. Zo kan je weer enkele jaren van je parketvloer genieten!

 

28/07/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
In deze kantoorinrichting wordt een 9 to 5 een 9 to life!
Volgende artikel
Een eigen huis, hoe begin ik er aan?