Interieur - Badkamer

Praktische onderhoudstips: kalk voorkomen én verwijderen

Badkamer onderhoudstips

Je badkamer en jij, jullie zijn dikke vrienden. De douche haalt je ’s ochtends zachtjes uit je slaap, in bad vergeet je je zorgen, en dankzij de spiegel ga je het huis niet uit met een beschamende veeg dagcrème aan je wenkbrauw. Hoewel poetsen niet meteen je lievelingsactiviteit is, haal je toch met plezier je schoonmaakmiddelen boven voor je favoriete plekje. Maar wat zie je als je je over de douche buigt? Witte aanslag op de kraan en de tegels! Geen paniek, met deze tips is kalk voorkomen en verwijderen helemaal niet zo moeilijk.

Kalk verwijderen? Zo pak je de douche aan

Door de hoge waterhardheid is kalkaanslag een terugkerend probleem in veel Belgische huishoudens. De douche is een van de plaatsen waar de harde deeltjes van kalkhoudend water het meeste vat op hebben. Zowel de tegels als de kraan kunnen er het slachtoffer van worden. Om kalk te verwijderen, moet je ze elk op hun eigen manier behandelen.

Kalk verwijderen

Herstel je tegels in hun glorie

Kalkaanslag is nefast voor de hygiëne, omdat het een poreuze laag over je tegels legt waar bacteriën en schimmels zich makkelijk in kunnen nestelen. Hoewel een antikalkspray de gedroomde bondgenoot lijkt, kan dit agressieve materiaal je tegels na verloop van tijd aantasten. Gebruik je het toch, spoel dan overvloedig na met water. Citroenzuurhoudende producten of schoonmaakazijn zijn milder, dus geef hier liever de voorkeur aan.

Badkamer onderhoudstipsLaat je kranen en douchekop weer schitteren

Elke druppel water is een aanslag op de glans van je kranen. Gelukkig volstaat een zachte doek en een gewoon sopje om ze weer schoon te maken. Ook hier is de boodschap: vermijd te agressieve of schurende producten.

Kalkaanslag voorkomen is beter dan genezen

Heb je zin om je poetshandschoen in de ring te gooien na het lezen van onze tips? Troost je met de gedachte dat je kalk maar een keer grondig moet verwijderen. Daarna is het zaak om kalkaanslag te voorkomen, bijvoorbeeld door de kraan en de douchekop meteen na gebruik met een zachte handdoek af te drogen. Een andere Tante-Kaat-waardige tip: wrijf het oppervlak in met spoelglans voor de vaatwasser. En wie echt veilig wil zitten, installeert best ook een anti-kalk douchewand!

 

19/07/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Hoe de ideale kinderkamer inrichten?
Volgende artikel
Schauvliege wil ‘betonstop’ tegen 2050