Doe Het Zelf

Het juiste onderhoud van je zaag: Enkele tips

Een zaag is onderhevig aan bepaalde factoren (zoals vuil en vochtige omgevingen) die de lange levensduur van je zaag kunnen tegengaan. Daarom is het juiste onderhoud van je zaag belangrijk om vroegtijdige slijtage, roest of een stroeve werking te voorkomen. Lees hier enkele concrete tips.

Voor alle zagen bruikbaar

Of je nu met een handzaag, cirkelzaag of decoupeerzaag aan de slag gaat. De onderhoudstips die we onderstaand opsommen zijn perfect bruikbaar voor alle types zaagbladen. Door een correct onderhoud voorkom je roest, verzeker je een soepel gebruik en bescherm je de tanden van het zaagblad.

Tips voor een correct onderhoud van je zaag

Vervolgens sommen we enkele handige tips op om je zaagblad optimaal te beschermen:

  • Bescherm de tanden van het zaagblad door het gebruik van een tuinslang. Neem een stuk tuinslang (lengte zaagblad) en snij ze middendoor. Plaats vervolgens na gebruik het stuk tuinslag over de tanden. Zo bescherm je ze en voorkom je beschadigingen tijdens het opbergen. Idealiter bewaar je een zaag niet in een werkkoffer tussen het andere werkgerei, maar hang je ze omhoog. Zo voorkom je tevens de vervorming van het zaagblad.
  • Gaat de zaag moeilijk door het hout? Smeer het zaagblad in met wat vet (bij voorkeur kaarsvet). Zo zal de zaag eenvoudiger door het hout schuiven en wordt mogelijke roestvorming tegengegaan. Wanneer je de zaag een langere tijd niet gaat gebruiken, kan je het zaagblad ook insmeren met wat olie. Dit ook om roestvorming tegen te gaan.
  • Toch roestplekken opgemerkt? Verwijder ze dan zo snel mogelijk met een stukje staalwol in combinatie met white-spirit of benzine. Zo voorkom je een volledig doorgeroeste zaag.
10/09/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Energie besparen? Compact bouwen!
Volgende artikel
Slaapkamer inrichten: 3 warme wintertrends