Doe Het Zelf

Je eigen kruidentuin of moestuin aanleggen voor 25euro!

De afgelopen dagen hebben we al mogen proeven van de eerste echt zonnestralen. Wij lopen alvast met ons hoofd in de wolken, of liever, in de tuin. Maart en april zijn immers de perfecte maanden om je tuin terug op orde te zetten en een moestuin te beginnen. Vandaag bezorgen we je dan ook een leuk idee om zelf een kruidentuin of moestuin aanleggen voor amper enkele eurootjes!

Wat heb je nodig voor een creatieve moestuin?

Betonblokken zijn een goedkope maar handige manier om een moestuin of kruidentuin aan te leggen. De unieke vorm met de holtes binnenin bieden heel wat toffe mogelijkheden. Een rechthoekig of vierkantig moestuintje is het meest eenvoudige maar je kan ook je creativiteit de vrije loop laten.

Voor een vierkantige moestuin – of een vierkante meter tuin – van ongeveer 1x1m heb je een 10-tal holle betonblokken nodig – met afmetingen 39x14x19 (afmetingen mogen variëren). Per betonblok betaal je iets van een 60 à 70 cent. De afmetingen van je moestuin zijn dan 100 x 100 x 19. Dit betekent dat het volume zo’n 190l bedraagt.

Om de moestuin te vullen, raden we aan 1 zak potgrond (70l) en 1 zak bodemverbeteraar (70l) te gebruiken. Je kan ook kiezen voor kokospotgrond. Afhankelijk van het merk betaal je voor iedere zak tussen de 6 en 12 euro.

Als we even de gemiddeldes nemen qua prijzen, ben je voor een moestuin van 1x1m iets van een 25euro kwijt. Een prikje dus als je weet dat de goedkoopste houten kweekbak al €30 euro kost.

P.S.: om onkruid te vermijden in je moestuin, leg je een bodembedekker vooraleer je de potgrond plaatst. Dit kan in de vorm van een zwarte plastiek die je in de tuinhandel vindt of je kan ook gebruik maken van kartonnen dozen. Eventueel kan je de zwarte plastiek ook gebruiken om de holtes van de betonblokken op te vullen en zo een barrière te vormen tussen de betonblokken en je potgrond en planten.

Waar zijn die groene vingers?

Eerst en vooral moet je een goed plekje uitkiezen. Wat je gaat planten, is daarbij de bepalende factor. Hebben de planten, groenten of kruiden een hele dag zonlicht nodig? Moeten ze in de schaduw staan? Ga dus eerst even op onderzoek uit om de best mogelijke omstandigheden te creëren voor je moestuintje.

Vervolgens moet je de grond gelijk maken. Plaats vervolgens de bodembedekker en plaats daarop de betonblokken. Let erop dat je de betonblokken met de opening naar boven plaatst zodat je ook die holtes kan gebruiken om iets in te planten.

Meng de bodemverbeteraar met je potgrond en vul de moestuin met een bodem van 30 à 40cm. Druk de bodem eerst goed aan en vul vervolgens de rest van de moestuin op met het mengsel.

Tot slot moet je de planten, groenten of kruiden nog planten. Vergeet niet om aan te duiden wat je waar geplant hebt met een label of marker.

Pimp je moestuin!

Wie houdt van een ruwe look, kan het design van de moestuin ongemoeid laten. Wie toch liever een fleuriger ontwerp in z’n tuin wilt, kan aan de slag met verf, originele vormen of zelfs mozaïek!

Woon je op een appartement maar wil je ook graag een moestuintje? Dan vind je hier misschien wel de nodige inspiratie om aan de slag te gaan!

Foto’s: isavea2z.com

19/03/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
De badkamer vernieuwen zonder breekwerk: 4 tips
Volgende artikel
Indrukwekkende transformatie van bunker tot gezinswoning