Doe Het Zelf

Met deze tips kun je een vijverfilter zelf maken

Het is van groot belang om het water in je vijver proper te houden. Anders ontstaan er algen en krijg je in een mum van tijd een groene vijver. Wil je te allen tijde helder water? Dan is een vijverfilter een must. In dit artikel ontdek je hoe je zelf een vijverfilter maakt.

Regenwaterton met drie gaten

De basis van je vijverfilter is een regenwaterton. Boor op ongeveer twintig centimeter van de bovenrand een gat. Daar plaats je een PVC-buis in die het water – in geval van een verstopping – naar de vijver afvoert. Vijf centimeter onder het gat boor je een tweede gat waardoor het water in de ton stroomt om gefilterd te worden.

Onderaan – ook op vijf centimeter van de bodem – boor je nog een gat. Ook hier bevestig je een PVC-buis, waardoor het gefilterde water terug naar de vijver stroomt.

Vijverfilter met filtermatten

Zorg ervoor dat de ton hoger wordt geplaatst dan het niveau van het water. Op de bodem van de ton leg je de nodige keien. Daarbovenop leg je filtermatten, bioballetjes en opnieuw een filtermat. Daarop komt een laag keramische buisjes en tot slot nog een laatste filtermat. Let erop dat de bovenste filtermat poreus genoeg is. De poriën moeten groot genoeg zijn.

Zodra je filter klaar is, moet je de vijverpomp erop aan te sluiten.

Tip: Omdat het oog ook wat wil, is het een goed idee om de vijverfilter te camoufleren met wat planten.

04/03/2015

One Reply to “Met deze tips kun je een vijverfilter zelf maken”

Bert
Bert

Stom, het werkt voor de zak

Uw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
Isolation du sol : vous ne pourrez pas y échapper !
Volgende artikel
Design op je nachtkastje: zelf een lamp maken