Doe Het Zelf

Lekkende WC? Tips om een WC te herstellen

Een kleine lek hoeft geen reden te zijn om de ganse WC te vervangen. Een onderdeel van het WC-mechanisme vervangen is niet moeilijk. Haal het deksel van het waterreservoir en volg deze stappen!

De werking van het waterreservoir

Het waterreservoir bestaat uit twee delen: de vlotterkraan en het spoelmechanisme. De vlotter drijft op het water en stijgt samen met het waterpeil. Bereikt de vlotter een bepaalde hoogte, dan sluit de vlotter de watertoevoer af. Het spoelmechanisme zorgt dat het water in het reservoir blijft tot de gebruiker het via een trek- of drukknopsysteem laat vrijkomen. Het mechanisme bestaat eigenlijk uit een klep in de afvoeropening van het reservoir. Door het gewicht van het water sluit de klep de afvoeropening volledig af. Door de spoeling te activeren, wordt de klep geopend en spoelt het water naar de WC-pot.

Door een kleine lek in dit mechanisme kan je massa’s water verspillen. Hoe los je dit op?

Een lekkende WC herstellen

Met volgende vragen kan je de oorzaak van het lek snel achterhalen:

 • Is de hoogteregeling van de vlotterkraan correct? Als de hoogteregeling van de vlotter te hoog is afgesteld, kan het water via de overloop wegvloeien. Probeer de hoogte twee centimeter te verlagen en kijk na of de kraan nog lekt.
 • Zijn de schroeven tussen het waterreservoir en de toiletpot nog goed vastgedraaid? Deze schroeven bepalen de druk op de dichting tussen beide delen van het toilet. Door deze schroeven iets vaster te draaien kan je het probleem vaak oplossen.
 • Is de afsluitklep in het spoelmechanisme nog in optimale staat? Als dit de oorzaak van het lek is, moet je het reservoir uit elkaar halen om de dichting te vervangen.
 • Is de dichting van de vlotterkraan nog in goede staat? Haal de vlotter uit elkaar en reinig de onderdelen om eventuele kalkafzetting te verwijderen. Helpt dit niet, dan plaats je best een nieuwe vlotter.
 • Blijft er een lek? Dan vervang je best het spoelmechanisme. Bij standaardmodellen kan je het trekmechanisme vervangen door een model met drukknop of omgekeerd. Een drukknop met dubbele functie is waterbesparend.
 • Geraak je er zelf niet uit en heb je dringende hulp nodig? Hier vind je snel een loodgieter uit de buurt.

Je vindt al deze vervangingselementen afzonderlijk bij jouw doe-het-zelfzaak.

08/08/2012

Vragen en opmerkingen

D
dhr.A.M.Kortekaas

Van mijn duoblok toilet is de deksel van het waterreservoir kapot. Is er ergens een nieuwe te krijgen ?

VR
Vincent Rondwijk

Bedankt voor deze tips, ga ze allemaal gebruiken om mijn lekkage in mijn badkamer me op te sporen. Ik denk zelf dat het een combinatie is van het niet goed doorlopen van mijn wasbak en verouderde pijpleidingen. Wanneer ik er zelf niet achter kom, ga ik zeker een loodgieter bellen!

  HI
  Hanne Inspirerend Wonen

  Dag Vincent,

  Bedankt voor je reactie!

  Het zou zomaar kunnen, dat het een combinatie is van verschillende factoren. Tip: Moest je toch een loodgieter nodig hebben, kun je altijd terecht op de website van firma Offrea. Die brengen jou gratis en vrijblijvend in contact met verschillende loodgieters!

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Nieuwe woning of bestaand huis kopen?
Volgende artikel
De vlinderstoel, icoon van de moderniteit