Doe Het Zelf

Lego en beton: meer heb je niet nodig om je eigen nachtkastje of salontafel te maken

Lego alleen voor de kleinsten? Dat had je gedacht! Lego doet niet alleen dienst als sleutelhanger, docking systeem of messenblok, het is ook het perfecte materiaal om een gietvorm mee te maken die je kan vullen met beton, om zo je eigen minimeubels te maken, zoals een betonnen salontafel of nachtkastje. Modern, creatief en eenvoudig! En het beste nieuws? Je Lego bouwstenen blijven ongeschonden, mits je ze achteraf even in de wasmachine steekt.

Wat heb je nodig?

Het enige dat je nodig hebt is beton, lijm, een melamine paneel en Lego bouwstenen. Veel Lego bouwstenen! Dringend tijd dus om je oude Lego sets weer vanop zolder te halen. Eventueel zal je ook een aantal nieuwe sets bouwstenen moeten kopen.

Betonnen meubelen maken met Lego: zo ga je te werk

1. Begin met het maken van de gietvorm in Lego. Bij kleine meubelen kan dat op een Lego plaat, bij grotere meubelen moet je de gietvorm vastlijmen op een vaste ondergrond die niet aan het beton kan blijven plakken, zoals een melamine paneel.

2. Eenmaal de basis van je gietvorm is vastgelijmd, bouw je de rest van je gietvorm steen voor steen. Heb je de gewenste hoogte bereikt, plaats dan enkele ‘bruggetjes’ die de muren verbinden, om te vermijden dat je muren onder de druk van het beton verbuigen.

3. Mix het beton en vul er je gietvorm mee. Denk er daarbij aan om het beton regelmatig aan te duwen met een stok, zodat alle hoekjes gevuld zijn en luchtbubbels verdwijnen.

4. Maak de beton zo gelijk mogelijk aan de bovenkant. Ook hiervoor kan je Lego gebruiken! Maak je trouwens niet te veel zorgen: de voorkant van je meubel wordt de onderkant van de gietvorm, de achterkant wordt de bovenkant van de gietvorm. Het beton hoeft bovenaan dus niet perfect gelijk te liggen.

5. Laat het beton drogen gedurende ten minste 20 uren.

6. Verwijder de gietvorm steen per steen. Dit neemt behoorlijk wat tijd in beslag, maar als je voorzichtig te werk gaat zouden je Lego stenen er ongeschonden uit moeten komen.

7. Maak de Lego proper, de meeste stukjes beton krijg je er probleemloos af. Eventueel kan je de Lego stenen in een waszak in de wasmachine steken. Gebruik wel enkel koud water, warm water kan de Lego stenen vervormen.

En klaar! Laat je kind in je naar boven en je kan vast tal van leuke Lego-beton projecten bedenken. Ben je nog niet helemaal mee in hoe je te werk moet gaan, dan helpen onderstaande video’s je vast op weg:

Geïnspireerd door Homemade-Modern.com

22/04/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
11 Disney kuishacks voor een zorgeloze lenteschoonmaak
Volgende artikel
Wat maakt essentiële oliën zo essentieel voor je interieur?