Doe Het Zelf

Kookplaat plaatsen: plan van aanpak

Een kookplaat is een onmisbaar keukenapparaat in een goed uitgeruste keuken. Het is perfect mogelijk om ze zelf te installeren, op voorwaarde dat je de juiste richtlijnen in acht neemt. Volg ons stappenplan zodat je kookplaat perfect in je keuken past.

Kookplaat: omtrek aftekenen

Leg de kookplaat ondersteboven op het werkblad en hou rekening met de afstand die tussen de spatwand en de rand van de kookplaat nodig is. Voorzie ook genoeg ruimte voor de aansluiting van gas of elektriciteit. Teken de omtrek van de kookplaat af op het werkblad met een potlood. Daarna teken je een tweede lijn en de afstand tussen beide is de breedte van de rand waarop de kookplaat wordt geplaatst.

Kookplaat plaatsen

Op de hoeken van de binnenste lijn boor je gaten. Daarna plaats je de decoupeerzaag in een boorgat en zaag je langs de omtrek van de binnenste lijn. Let erop dat het middenstuk niet afscheurt onder zijn eigen gewicht. Vervolgens moet je een beschermende laag aanbrengen op de zaagkant van het hout om het tegen water te beschermen.
Op de rand van het uitgezaagde gat breng je eerst sanitairkit aan en daarna laat je de kookplaat daarin zakken. Aan de onderkant schroef je de bevestigingsclips van de kookplaat aan het werkblad vast.

Kookplaat aansluiten

Voor een kookplaat kan je gas of elektriciteit gebruiken. Volg de instructies van de fabrikant om de leiding op de gasaansluiting te bevestigen. Heb je een elektriciteitsaansluiting? Volg dan dezelfde werkwijze.

24/05/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Interieur designer Marcel Wanders
Volgende artikel
DIY: een bier-koelende tuintafel