Doe Het Zelf

Je tuin zomerklaar maken: hoe vermijd je dor gras?

Met de zomer in aantocht kijken we met z’n allen uit naar zonovergoten dagen, gezellige terrasjes en dito etentjes. Maar de zomer is niet alleen rozengeur en maneschijn. Je gras krijgt het namelijk hard te verduren wanneer de zon fel schijnt. Dor en uitgedroogd gras kan je missen als kiespijn. Ontdek hier onze tips om je tuin zomerklaar te maken.

Snel reageren op dor gras

Bij warm weer loop je het risico dat het gras snel uitdroogt. Het ziet er dan dor en gelig uit en er ontstaan kale plekken. Het is belangrijk om hierop snel te reageren om te vermijden dat er mos of onkruid begint te groeien.

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Gras is een levende materie die je moet verzorgen. Hieronder geven we je enkele doeltreffende tips mee.

Tuin zomerklaar maken: sproeien is de boodschap

Gras moet gevoed worden om in optimale conditie te blijven. En daarvoor is water in de eerste plaats van groot belang. In aanloop naar de zomer (en ook tijdens de zomerperiode) kan je je gazon het beste een paar keer per week besproeien. Wees niet te zuinig met het water en zorg ervoor dat je geen zones overslaat. Sproei ’s morgens vroeg of ‘avonds laat wanneer de zon niet schijnt. Anders loop je het risico het gras te beschadigen.

Bemesting is broodnodig

Een gazon heeft niet alleen water nodig, ook bemesting is essentieel. Op die manier krijgt het gras de nodige voedingsstoffen. Bemesten doe je in het groeiseizoen (van april tot augustus). Je zal merken dat het gras dan snel groeit. Regelmatig maaien is dus nodig. Hou het lekker kort zodat het in optimale conditie de zomer ingaat.

Tuin zomerklaar maken: dor gras herstellen

Is het kwaad toch geschied en krijg je te maken met dor gras? Dan kan je het zonder problemen herstellen door de kale plekken opnieuw in te zaaien. Doe dit niet tijdens de zomer, maar wacht tot september of oktober.

05/06/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Je keukenkasten verven: dit zijn de aandachtspunten
Volgende artikel
Klein wonen tips: deze stoelen vermommen zich als kleerhanger