Doe Het Zelf

Je oprit sneeuw- en ijsvrij houden met strooizout

Winter betekent sneeuwpret en mooie witte landschappen. Maar wanneer het sneeuwt of vriest, verandert je oprit of voetpad in een ijspiste. Je kan je lelijk bezeren als je uitglijdt en ook een glijpartij met je auto kan je missen als kiespijn. Strooizout is een eenvoudige oplossing om slippertjes allerhande te voorkomen.

Zoutstrooier gebruiken

Strooizout kan je kopen bij de doe-het-zelfzaak in jouw buurt. Je kan het met de hand op het ijzige oppervlak strooien maar nog beter is om een zoutstrooier te gebruiken omdat je dan minder zout gebruikt. Uit de losse pols strooien is altijd een risico want zo kan je bepaalde zones missen en wordt het zou minder gelijkmatig verdeeld. Let er altijd op dat je het zout niet te dik uitstrooit. Strooizout heeft het meeste effect wanneer je het strooit waar veel mensen en/of auto’s passeren.

Werking van strooizout

Strooizout verlaagt het vriespunt van water. Op die manier wordt het bevriezingsproces vertraagd of onderbroken. De aanwezigheid van natriumchloride of calciumchloride zorgt daarvoor.
Er zijn een aantal dingen waarop je moet letten bij het kopen van strooizout:

  • Korrelgrootte: de korrel moet idealiter homogeen zijn
  • Zuiverheid: zeezout en steenzout veroorzaken meer verontreiniging dan bijvoorbeeld vacuümzout
  • Zware metalen: strooizout met zware metalen zijn dikwijls van mindere kwaliteit en verlagen de dooicapaciteit

Dooikorrels als alternatief

Het nadeel van strooizout is dat het schadelijk kan zijn voor bomen en planten. Je laat het best een half uurtje inwerken waarna je de beplante zone ‘schoonmaakt’. Dooikorrels zijn een waardig alternatief. Ze laten je planten en gras ongemoeid en zijn evenmin schadelijk voor het grondwater. Bovendien werken ze sneller dan strooizout en laten ze ook geen resten achter. Je kan ze het beste preventief vóór de sneeuwval (24 tot 48 uur) uitstrooien.

10/01/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Het tijdloze design van Eero Saarinen
Volgende artikel
Betonnen trappen: modern en functioneel