Doe Het Zelf

Je houten trap een tweede leven geven

Houten trappen krijgen het dikwijls hard te verduren. Hun beschermlaag verdwijnt beetje bij beetje en dan zijn ze aan renovatie toe. Inspirerend Wonen biedt je een stappenplan om je houten trap een tweede leven te geven.

Wat heb je nodig?

 • Afbijtmiddel
 • Metalen spatel of een krabber
 • Schuurmachine met fijnkorrelig schuurpapier (P180-P220), fijnkorrelig schuurpapier (P100-P150) en schuurpapier met een middelfijne korrel (P60-P80)
 • Stofzuiger
 • Vochtige doek
 • Primer (verf voor grondlaag) voor houten oppervlakken
 • Verf, olie of vernis voor houten oppervlakken
 • Een kwast

De houten trap renoveren en schilderen

1. De voorbereiding

Om te beginnen moet je de beschermlaag verwijderen:

 • Vernis en verf verwijder je het gemakkelijkst met een afbijtmiddel. Breng het afbijtmiddel aan en volg de gebruiksaanwijzing. Gebruik een metalen spatel of een krabber om de beschadigde laag tot op het hout te verwijderen. Schuur de trap daarna af met een fijnkorrelig schuurpapier (P100-P150). Zo kunnen de nieuwe verflagen diep in de houtaders doordringen.
 • Boenwas, olie of was moeten eerst met een middelfijne korrel afgeschuurd worden omdat ze in het hout zijn doorgedrongen. Daarna gebruik je ook hier fijnkorrelig schuurpapier (P100-P150).
 • Zuig vervolgens de restjes op met een stofzuiger en veeg de trap af met een vochtige doek. Let er wel op dat je niet op de houten trap loopt want het afgeschuurde hout is erg fragiel!

2. Geef je trap een tweede leven

Je kan je houten trap met verschillende middelen beschermen. De meest gebruikte zijn: verf, vernis en olie.

Tip: Als je de trap onder handen neemt, behandel dan altijd één trede op twee zodat het werkbaar blijft.

 • Als je verf gebruikt, hanteer dan steeds volgende verftechniek: breng steeds met een kwast een onderlaag (primer) aan die geschikt is voor hout. Laat de primer drogen en schuur daarna af met fijnkorrelig schuurpapier (P180-P220). Breng daarna een eerste laag verf voor houten oppervlakken aan in de richting van de houtaders. Laat vervolgens drogen volgens de instructies en schuur lichtjes af. Breng een tweede laag verf aan en laat drogen. Je kan eventueel nog een derde laag vernis aanbrengen voor extra bescherming.
 • Als je voor vernis kiest, breng hem dan aan met een kwast in de richting van de houtaders. Respecteer de aangegeven droogtijd en breng een tweede laag aan. Als je de houten trap veel gebruikt, kan je zelfs nog een derde laag vernis aanbrengen. Tip: als je tussen het aanbrengen van de verschillende lagen, de oppervlakte licht afschuurt dan verkrijg je een mat effect. Als je een blinkend resultaat verkiest, hoef je niet af te schuren.
 • Als je olie gebruikt, breng dan een eerste laag olie aan die je verdunt met een beetje water zodat ze beter in het hout doordringt. Zodra de olie is aangebracht, gebruik je een spons om de olie helemaal in het hout te doen indringen. Maak met de spons cirkelvormige bewegingen totdat het hout verzadigd is. Zodra de eerste laag olie droog is, kan je een tweede laag aanbrengen. Ga op dezelfde manier te werk als bij de eerste laag, maar verdun de olie niet met water.

3. Huur een vakman in

Wil je echt 100% zeker zijn dat de juiste producten op de juiste manier worden gebruikt en dat je trap er weer zo goed als nieuw uitziet? Aarzel dan niet om een vakman in de arm te nemen. Via deze pagina kun je een gratis en vrijblijvende offerteaanvraag indienen.

Na deze grondige traprenovatie, kan je houten trap aan zijn tweede leven beginnen.

05/09/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Zwarte keuken, zwarte magie
Volgende artikel
Jongeren en hun eerste woning: interview