Doe Het Zelf

Je gevel verfraaien met sierpleister

Wil je je gevel in een nieuw kleedje steken? Daarvoor zijn er verschillende soorten materialen verkrijgbaar: mortel, cement,… Maar heb je al eens aan sierpleister gedacht? Het biedt een aparte en mooie uitstraling! Laat dit over een expert in gevelbepleistering of ga zelf aan de slag.

Wat heb je nodig?

Materiaal

 • Zeepwater
 • Plamuursel
 • Cement
 • Zand
 • Sierpleister of crepi

Gereedschap

 • Spatel
 • Plakspaan
 • Beschermzeil
 • Zachte borstel
 • Spons
 • Handschoenen
 • Emmer
 • Veiligheidsbril
 • Ladder

Al dit materiaal vind je bij jouw doe-het-zelfzaak.

Stap 1: De muur voorbereiden

Om te beginnen, moet je met een zachte borstel het stof van de muur halen. Daarna maak je hem schoon met een spons en zeepwater. Voor een optimaal resultaat kan je eventuele oneffenheden met plamuursel opvullen. Daarna breng je een grondlaag aan, speciaal gemaakt voor sierpleister (of crepi). Daardoor zal de sierpleister gemakkelijker blijven plakken en kan je hem er later ook gemakkelijker afhalen wanneer je voor een andere muurbekleding zou kiezen. Om luchtzakjes tussen de muur en de crepi te vermijden, moet je de muur 24 uur voor het aanbrengen van het sierpleister bevochtigen.

Stap 2: De sierpleister maken

Sierpleister bestaat uit een mengeling van cement en zand. Lees goed de gebruiksaanwijzing vooraleer je water toevoegt want de hoeveelheid water varieert in functie van het gebruikte zand en de verhouding tussen cement en zand. Hoe weet je of de crepi klaar is om gebruikt te worden? Heel eenvoudig: als hij blijft plakken! Je kan de sierpleister ook een kleur geven door een kleurmiddel aan je cement toe te voegen. Vraag daarvoor advies aan je doe-het-zelfzaak.

Stap 3: De sierpleister aanbrengen met een plakspaan

Bescherm eerst de ondergrond met een zeil. Deze klus moet je doen bij een zachte buitentemperatuur en wanneer er niet te veel wind is. Vermijd dat de sierpleister rechtstreeks aan de zon wordt blootgesteld. Breng met behulp van de spatel de sierpleister aan op de plakspaan. Breng een laag van ongeveer 2 cm aan op de muur en werk altijd van boven naar beneden. In plaats van een plakspaan kan je ook een structuurrol gebruiken om meer reliëf te verkrijgen.

Stap 4: De crepi bewerken

Om een mooi en meer korrelvormig resultaat te verkrijgen, moet je de nog vochtige sierpleister met een spons behandelen. Zorg ervoor dat je de spons meermaals uitspoelt. Voor een speciaal effect, kan je met de spons cirkelvormige bewegingen maken. Hou er rekening mee dat crepi vrij snel opdroogt en dat je dus niet veel tijd hebt. Voor een nog duurzamer resultaat kan je de muur met een sproeier bevochtigen. Daardoor droogt de sierpleister trager en zal hij beter aan de cement gehecht worden.

02/01/2013

Vragen en opmerkingen

MD
Marie de Jonge

Ik wist niet dat men ook hun eigen gevels verfraait met sierpleister! Heb dit zelf vorig jaar laten doen door een vakman. Ben er nog steeds er tevreden mee. Wanneer er wat kapot gaat, weet ik in ieder geval hoe ik dit moet repareren.

  HI
  Hanne Inspirerend Wonen

  Dag Marie,

  Ja hoor, dat is perfect mogelijk! Zoals je ongetwijfeld ziet aan je eigen gevel, geeft dat nog eens een prachtig resultaat ook. Bedankt voor je reactie!

  Groetjes,

  Hanne
  Inspirerend Wonen

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Ongewoon wonen: De typische daken uit de Toraja cultuur
Volgende artikel
Duurzaam bouwen: realiteit of utopie?